Νέοι και μουσική

Νέοι και μουσική

Ο διαγωνισμός «Νέοι και μουσική» είναι ένας από τους πιο φημισμένους θεσμούς για την ανεύρεση και την προώθηση μουσικών ταλέντων. Στα 60 χρόνια της ύπαρξής του σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά και νέοι/-ες έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό «Νέοι και μουσική». Για πολλούς από αυτούς, αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς μια επιτυχημένη καριέρα στη μουσική. Ο διαγωνισμός ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες να ανέβουν στη σκηνή με το μουσικό τους όργανο ή ως τραγουδιστές και τραγουδίστριες, να διαγωνισθούν με άλλους και να αξιολογηθούν από μια κριτική επιτροπή ειδικών.

Χάρη στην επαγγελματική και συστηματική υποστήριξη του Τομέα της Μουσικής, εδώ και πολλά χρόνια, μαθητές και μαθήτριες της DSA συμμετέχουν με επιτυχία σε αυτόν τον διαγωνισμό. Αρχικά, οι νέοι μουσικοί διαγωνίζονται ως σολίστες ή σε ομάδες –στις διάφορες διαγωνιστικές κατηγορίες– στον τοπικό διαγωνισμό «Νέοι και μουσική», ο οποίος πραγματοποιείται στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και μέσα από τον οποίο προκρίνονται στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού. Οι νικητές εκπροσωπούν τη DSA στον περιφερειακό διαγωνισμό για την ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο οι συμμετοχές κρίνονται και βραβεύονται από διεθνή κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια, οι βραβευθέντες προωθούνται στο τρίτο και υψηλότερο επίπεδο του διαγωνισμού, τον ομοσπονδιακό διαγωνισμό «Νέοι και μουσική», ο οποίος λαμβάνει χώρα στη Γερμανία και στον οποίο συναγωνίζονται τους βραβευθέντες όλων των περιφερειακών διαγωνισμών.

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός

Τι είναι στην πραγματικότητα η Ευρώπη; Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωζώνη; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ήπειρός μας; Τι μας συνδέει με τους Ευρωπαίους γείτονές μας;

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλοί μαθητές και πολλές μαθήτριες του Δημοτικού της DSA λαμβάνουν μέρος στον ετήσιο «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό», αποκομίζοντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Με αυτόν τον τρόπο φιλοτεχνούνται, για παράδειγμα, ενδιαφέροντα γλυπτά, εικόνες ή κολάζ για την καθημερινή ζωή στην Ευρώπη του μέλλοντος ή ευφάνταστα έργα τέχνης για τον τρόπο ζωής σε μια από τις γειτονικές μας χώρες.

Η διαμόρφωση της Ευρώπης. Αλλά, πώς γίνεται αυτό; Οι συμμετέχοντες στον «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό» μάς υποδεικνύουν τον τρόπο: κάθε χρόνο, περισσότερα από 75.000 παιδιά και νέοι/-ες από την πρώτη μέχρι και τη δωδέκατη τάξη φέρνουν στα σχολεία όλη την ποικιλομορφία της Ευρώπης. Οι συμμετοχές αξιολογούνται και βραβεύονται από κριτική επιτροπή, αρχικά στα επιμέρους ομόσπονδα κρατίδια. Στη συνέχεια, οι καλύτερες συμμετοχές βραβεύονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Υπάρχουν χρηματικά και μη χρηματικά βραβεία, όπως βιβλία και συνδρομές περιοδικών, ως έπαθλα.

Σε συνάφεια με το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ενωμένοι στην πολυμορφία», οι πολλές χιλιάδες ιδέες όλων των συμμετεχόντων στον «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό» συμβάλλουν, ώστε χρόνο με τον χρόνο η Ευρώπη να γίνεται λίγο πιο πολύχρωμη.

Μαθητές και μαθήτριες επιχειρηματολογούν

Μαθητές και μαθήτριες επιχειρηματολογούν

Η διεξαγωγή δομημένων συζητήσεων αφορά μόνο την πολιτική σκηνή; Σίγουρα όχι! Είναι σημαντικό, κυρίως οι νέοι και οι νέες, να σταθμίζουν τα «υπέρ» και τα «κατά» ενός θέματος και να τα παρουσιάζουν τεκμηριωμένα σε τρίτους. Η διαλογική αντιπαράθεση στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συζήτησης ακολουθεί κανόνες. Οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα Αντιλογίας- Επιχειρηματολογίας πρέπει, καταρχάς, να ορίζουν μια κοινή βάση για τη συζήτησή τους, να οργανώνουν και να μοιράζονται τις σκέψεις τους, να σέβονται τους συνομιλητές τους και να τους ακούν με προσοχή, να ανταλλάσσουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Και, φυσικά, μέσα από την αναζήτηση «αντίπαλων» επιχειρημάτων περιορίζεται η απολυτότητα και τα παιδιά αποκτούν αντισώματα στον «δογματισμό».

Η DSA έχει μια μακρά και επιτυχημένη παράδοση στην επιχειρηματολογία και στη συμμετοχή σε Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας, τόσο διασχολικούς όσο και Πανελλήνιους αλλά και διεθνείς (“End Climate Change of Change”). Παρακολουθούμε γεμάτοι υπερηφάνεια τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, που με δομημένο λόγο και πειστικά επιχειρήματα υπερασπίζονται τη θέση τους με το θάρρος που απαιτεί η δημόσια τοποθέτηση και έκθεση και με το ήθος που προϋποθέτει η Τέχνη της Ρητορικής.

Είναι πιο σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος από την οικονομική ανάπτυξη; Τα γκράφιτι αποτελούν τέχνη; Οι πολιτικοί κάθε χώρας πρέπει να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τελικά …όσοι πολεμούν τη δημοκρατία έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στους θεσμούς και τις διαδικασίες της;

Αμέτρητα είναι τα θέματα των λογομαχιών στα οποία καλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να καταθέσουν την άποψή τους, καλλιεργώντας και εξελίσσοντας τις ρητορικές τους δεξιότητες.

Μετά από τόσα χρόνια δυναμικής παρουσίας της Σχολής μας σε αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι σε αυτήν η καλλιέργεια των ρητορικών δεξιοτήτων δεν υπηρετεί απλώς μια διδακτική και διαγωνιστική πρακτική με συμπυκνωμένα παιδαγωγικά και μαθησιακά οφέλη. Είναι κυρίως μια άσκηση δημοκρατίας που στηρίζεται στην πίστη ότι, επιχειρηματολογώντας, αποσαφηνίζουμε και οι ίδιοι τις θέσεις μας, ολοκληρώνουμε τους συλλογισμούς μας, ερευνούμε και μαθαίνουμε∙ διαμορφώνουμε πολιτική και κοινωνική σκέψη και συνείδηση∙ αποκτούμε αυτοπεποίθηση και θάρρος, ώστε να ανταποκριθούμε και στις σχολικές και αργότερα ακαδημαϊκές απαιτήσεις των προφορικών εξετάσεων, των παρουσιάσεων και των συνεντεύξεων. Επιχειρηματολογώντας, γινόμαστε άξια μέλη μιας δημοκρατικής κοινωνίας πολιτών, ικανών να ακούσουν και να μιλήσουν, να κρίνουν και να κριθούν.

Το Γερμανικό Αθλητικό Διακριτικό

Το Γερμανικό Αθλητικό Διακριτικό

Το Γερμανικό Αθλητικό Διακριτικό είναι μια διάκριση της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Ομοσπονδίας (DOSB) και ένα βραβείο τιμής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση εκτός του αγωνιστικού αθλητισμού και απονέμεται ως πιστοποιητικό επίτευξης πολύπλευρων αθλητικών επιδόσεων άνω του μέσου όρου.

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Για τους γονείς, τους αποφοίτους και τους φίλους της DSA υπάρχει η «Ημέρα Αθλητικού Διακριτικού» ή «Sportabzeichentag» στα μέσα Ιουνίου, κατά την οποία πραγματοποιούνται οι εξετάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Οι στόχοι του Αθλητικού Διακριτικού είναι να καταστήσει τις αθλητικές δραστηριότητες μέρος της καθημερινής ζωής, να δώσει στον αθλητή και στην αθλήτρια μια αντικειμενική εκτίμηση των αθλητικών του/ της ικανοτήτων, να ενθαρρύνει την πολύπλευρη εκγύμναση και φυσικά να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία.

Παιδιά/ νέοι και νέες (από το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνεται το 6ο έτος της ηλικίας τους) και ενήλικες μπορούν να αποκτήσουν το Γερμανικό Αθλητικό Διακριτικό αρκεί να πληρούν τις αθλητικές προϋποθέσεις. Η απονομή του Αθλητικού Διακριτικού γίνεται με την έκδοση ενός πιστοποιητικού μία φορά ανά ημερολογιακό έτος.

Τομείς στους οποίους ο εξεταζόμενος θα πρέπει να επιδείξει ικανότητες άνω του μετρίου είναι η αντοχή, η αλτικότητα, η δύναμη και η ταχύτητα. Για την απόκτηση του χάλκινου Αθλητικού Διακριτικού ο εξεταζόμενος πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς μια άσκηση σε κάθε τομέα.