Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η σύνθεση της μαθητικής κοινότητας στο Δημοτικό;

Μόλις το 20% των παιδιών του δημοτικού σχολείου προέρχεται από γερμανόφωνες οικογένειες από τη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ελβετία. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι προέρχονται από ελληνικές ή ελληνογερμανικές οικογένειες. Πολλοί από τους Έλληνες γονείς μας έχουν ζήσει στη Γερμανία για ένα διάστημα ή έχουν μεγαλώσει εκεί. Τα παιδιά τους συχνά έχουν γεννηθεί στη Γερμανία και έχουν αρχικά φοιτήσει σε κάποιο νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο εκεί.

Πρέπει το παιδί μου να μιλάει γερμανικά, για να φοιτήσει στο Δημοτικό;

Ναι, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν εδώ στα γερμανικά. Απαιτούνται πολύ καλές γλωσσικές ικανότητες στον προφορικό λόγο και την κατανόηση. Στα μεγαλύτερα παιδιά, απαιτούμε την  ανάλογη με την ηλικία τους επίδοση στην ανάγνωση και τη γραφή της γερμανικής γλώσσας.

Σε ποια γλώσσα διδάσκονται τα μαθήματα;

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι κατά 100% η γερμανική. Μόνο το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Τα μαθήματά Τandem της Μελέτης Περιβάλλοντος είναι δίγλωσσα και διδάσκονται από έναν Γερμανό και έναν Έλληνα εκπαιδευτικό.

Ποιοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στη DSA;

Όλοι οι δάσκαλοι/ όλες οι δασκάλες έχουν εκπαιδευτεί στη Γερμανία. Οι εκπαιδευτικοί των Νέων Ελληνικών μιλούν, επίσης, άπταιστα Γερμανικά.

Πόσα παιδιά υπάρχουν σε μια τάξη;

Μια τάξη δεν πρέπει να έχει περισσότερους/ -ες από 22 μαθητές/ -ήτριες.

Πότε μπορώ να φέρω το παιδί μου στο σχολείο το πρωί και έως πότε υπάρχει φύλαξη;

Το σχολείο ανοίγει στις 7:30. Η φύλαξη διαρκεί έως τις 16:00. Το υποχρεωτικό ωράριο είναι από τις 8:00 έως τις 13:15 καθημερινά.

Παρέχεται γεύμα στο Δημοτικό;

Το Δημοτικό συνεργάζεται με μια εταιρεία τροφοδοσίας (Catering). Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας φαγητό για τα παιδιά τους, το οποίο παραδίδεται απευθείας στην τάξη. Πληροφορίες διατίθενται από τον Σύλλογο Γονέων. Πολλά παιδιά φέρνουν, επίσης, το φαγητό τους από το σπίτι.

Υπάρχει μεταφορά με σχολικό;

Η DSA δεν προσφέρει δική της υπηρεσία μεταφοράς με σχολικό λεωφορείο. Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ιδιωτικά. Υπάρχει μια εθελοντική δράση γονέων που οργανώνει τη μεταφορά με λεωφορείο από διάφορα σημεία της Αθήνας. Πληροφορίες σχετικά με αυτό παρέχονται στους γονείς κατά την εγγραφή.

Είναι δυνατή η μετάβαση από ελληνικό σχολείο στη DSA κατά τη διάρκεια του Δημοτικού;

Η μετάβαση αυτή είναι κατά βάση εφικτή, αλλά αποτελεί εξαίρεση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται απευθείας στη διεύθυνση του Δημοτικού. Τα περισσότερα παιδιά από τα ελληνικά δημοτικά σχολεία κάνουν την μετάβαση στο Προφίλ Ε της DSA μετά την 6η τάξη.

Είναι δυνατή η μετάβαση από την DSA σε ελληνικό σχολείο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού;

Ναι, αυτό είναι δυνατό. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, η DSA ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών. Η μετάβαση σε ελληνικό σχολείο πρέπει να προετοιμαστεί και να υποστηριχθεί καλά. Ενημέρωση και καθοδήγηση γίνεται ατομικά.

Ενδιαφέρομαι για μια θέση στο Δημοτικό της DSA για το παιδί μου. Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλω αίτηση;

Οι αποφάσεις σχετικά με τις πιθανές εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος λαμβάνονται συνήθως τον Απρίλιο. Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Δημοτικό το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται αργότερα, συχνά υπάρχουν μόνο εναπομείνασες διαθέσιμες θέσεις.

Το Δημοτικό Σχολείο της DSA δεν μπορεί να δεχτεί το παιδί μου, επειδή δυστυχώς όλες οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Τι γίνεται τώρα;

Η Διεύθυνση του Δημοτικού θα χαρεί να σας συμβουλεύσει. Υπάρχουν αρκετά ελληνικά δημοτικά σχολεία στην Αθήνα με γερμανικό εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Η μετάβαση στη DSA μετά την 6η τάξη παραμένει μια ρεαλιστική προοπτική.

Ενδιαφέρομαι για μια θέση εργασίας στο Δημοτικό της DSA. Τι πρέπει να κάνω;

Πάντα υπάρχει κινητικότητα στην ομάδα του Δημοτικού. Είναι ευπρόσδεκτος όποιος/ -α θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Οι κενές θέσεις δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας και στην ιστοσελίδα «Lehrer weltweit». Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να απευθύνονται για πληροφορίες ή να αποστέλλουν το βιογραφικό τους (με ίδια πρωτοβουλία) απευθείας στη διεύθυνση του Δημοτικού.

Μπορώ να ασκήσω την πρακτική μου στο Δημοτικό;

Ναι, οι ασκούμενοι/ -ες είναι ευπρόσδεκτοι/ -ες ανά πάσα στιγμή. Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν απευθείας στη Διεύθυνση του Δημοτικού. Η πρακτική άσκηση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Ένα «Εθελοντικό Κοινωνικό Έτος» (FSJ) δύναται επίσης να πραγματοποιηθεί.