Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Από το 1998 η Γερμανική Σχολή Αθηνών πραγματοποιεί κάθε χρόνο την Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΗΕΠ). Αυτή η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές της 11ης τάξης, που βρίσκονται σε μια ηλικία, κατά την οποία αρχίζουν να παίρνουν σιγά σιγά σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τον κλάδο σπουδών, τον οποίο θα ακολουθήσουν και το μελλοντικό τους ίσως επάγγελμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να βοηθήσει τις μαθήτριες και τους μαθητές να πάρουν πιο εύκολα αυτή την απόφαση, δίνοντας ενδεδειγμένες και πολυποίκιλες πληροφορίες για τις δυνατότητες σπουδών και τα διάφορα επαγγελματικά πεδία στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν –σε μικρές ομάδες– πληροφορίες σχετικά με ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών επαγγελματικών τομέων μέσω ενός ευρέος και ποικίλου προγράμματος. Οι προσκεκλημένοι εισηγητές και εισηγήτριες είναι καταξιωμένοι επιστήμονες –μεταξύ των οποίων και πολλοί γονείς και απόφοιτοι της Σχολής–, εξειδικευμένοι στον τομέα τους και διαθέτουν πλούσιες γνώσεις και προσωπικές επαγγελματικές εμπειρίες στον τομέα ειδίκευσής τους.

Εβδομάδα Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας

Εβδομάδα Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας

Εδώ και χρόνια, όλες οι ερωτήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το περιεχόμενο των διαφόρων επαγγελμάτων και των προγραμμάτων σπουδών, με πιθανές υποτροφίες ή με τις διαδικασίες αίτησης που πρέπει να ακολουθήσουν οι τελειόφοιτοι/ -τες, απαντώνται με ιδιαίτερο επαγγελματισμό στη Σχολή μας από την κ. Σοφία Τορνικίδου, αρμόδια εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας. Η κ. Τορνικίδου έρχεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για μια εβδομάδα από τη Γερμανία στη DSA και διεξάγει προσωπικές συμβουλευτικές συναντήσεις με τις μαθήτριες και τους μαθητές της 11ης τάξης.

Η ενημέρωση της εκπροσώπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας συμπεριλαμβάνει και μια γενική εισήγηση με θέμα τις διαφορετικές επιλογές επαγγελματικής κατάρτισης και σπουδών, την οποία καλούνται να παρακολουθήσουν και οι γονείς. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κ. Τορνικίδου, όντας δίγλωσση, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει και στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα να γίνονται εύκολα κατανοητά σε μαθητές/ -τριες που έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.

Τα θετικά σχόλια των μαθητών/ -τριών έχουν καταστήσει την Εβδομάδα Ενημέρωσης σημαντικό τμήμα του προγράμματος της DSA για τις σπουδές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το γερμανικό «Μαθητικό Εργαστήριο»

Το γερμανικό «Μαθητικό Εργαστήριο»

Το «Μαθητικό Εργαστήριο» –μια επωφελής προσθήκη στο σχολικό πρόγραμμα– αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, η οποία προσφέρεται στους μαθητές μετά τη λήξη του διδακτικού έτους. Αυτή η συναρπαστική εμπειρία, η οποία ασκεί τα παιδιά στην πειραματική διαδικασία, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σε γερμανικά πανεπιστήμια (πειραματική εργασία σε εργαστήρια, ενδιαφέρουσες παραδόσεις για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, δημιουργία και παρουσίαση των προσωπικών αποτελεσμάτων έρευνας σε φόρουμ συζητήσεων των πανεπιστημίων). Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν -συνήθως χωρίς οικονομική επιβάρυνση- ανάμεσα σε πλήθος ενδιαφερόντων προγραμμάτων στη Βιολογία, στη Χημεία και σε πολλούς άλλους τομείς, έτσι ώστε να μυηθούν στον επιστημονικό τρόπο εργασίας.

Επιπροσθέτως, προσφέρεται η δυνατότητα στους μαθητές να πάρουν μια «γεύση» από τις σπουδές στα γερμανικά πανεπιστήμια (Schnupperstudium), γεγονός το οποίο θα τους βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραδόσεις και σεμινάρια προσαρμοσμένα στο γνωστικό τους επίπεδο.

Οι αρμόδιοι για τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό της DSA είναι στη διάθεση των μαθητών και μαθητριών, για να τους/τις βοηθήσουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη συμμετοχή σε μαθητικό εργαστήριο ή σε ένα «Schnupperstudium».

Συνεργασία με ΑΕΙ

Από το 2010 η DSA έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με διάφορα ΑΕΙ της Γερμανίας. Αυτό εξασφαλίζει στις μαθήτριες και στους μαθητές μας πολλές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα εξειδικευμένο πληροφοριακό υλικό, ειδικές συναντήσεις συμβουλευτικής και την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα διάφορα δίκτυα, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μέσα από τη στενή συνεργασία με τα γερμανικά πανεπιστήμια παρακολουθούμε πάντα τις τελευταίες εξελίξεις και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στις μαθήτριες και στους μαθητές μας (κατά ένα μέρος επιχορηγούμενες) «δοκιμές σπουδών».   

Η Σχολή μας συνεργάζεται

- με την ένωση των εννέα κορυφαίων Πολυτεχνείων της Γερμανίας Kooperationen TU 9 [Πληροφορίες για το TU 9 στο (http://www.tu9.de/)]: RWTH Άαχεν, Πολυτεχνείο Βερολίνου, Πολυτεχνείο Μπράουνσβαϊγκ, Πολυτεχνείο Δρέσδης, Πολυτεχνείο Ντάρμσταντ, Πανεπιστήμιο Leibniz στο Ανόβερο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καρλσρούη, Πολυτεχνείο Μονάχου, Πανεπιστήμιο Στουτγάρδης,  

- με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (FU Berlin) (http://www.fu-berlin.de/),

- με το Πανεπιστήμιο Πότσνταμ (http://www.uni-potsdam.de/).