Σχολείο συνάντησης

Η DSA έχει ως κύριο στόχο τη μετάδοση των ελληνικών και γερμανικών μορφωτικών αξιών, την καλλιέργεια της γερμανικής και ελληνικής γλώσσας, τη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, οι οποίοι, παράλληλα με την ελληνική -ή γερμανική αντίστοιχα- συνείδηση και ταυτότητα, αναπτύσσουν μια συλλογική ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Αποτελεί έναν τόπο συνάντησης, συνύπαρξης και συνεργασίας παιδιών ελληνικών και γερμανόφωνων οικογενειών, πολύπλευρου, άριστα καταρτισμένου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Οι δυο μεγαλύτερες ομάδες εκπαιδευτικών μας είναι αφενός εκείνη που αποτελείται από Γερμανίδες και Γερμανούς μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους, αποσπασμένους από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και αφετέρου εκείνη που αποτελείται από Έλληνες, Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς εκπαιδευτικούς που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζονται ως τοπικό προσωπικό.

Για εμάς οι μαθήτριες και οι μαθητές βρίσκονται στο επίκεντρο. Από το προνηπιακό τμήμα μέχρι και την απόκτηση του απολυτήριου τίτλου σπουδών τους μπορούν να ζουν και να μαθαίνουν «κάτω από μια στέγη». Βασικό μέλημά μας είναι να εξελιχθούν σε αυτόνομες και υπεύθυνες προσωπικότητες μέσα από την εκπαίδευση που τους παρέχουμε.

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα

Τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα που ακολουθούμε δεν περιορίζονται σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με συνεργατικές μορφές μάθησης και ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων. Ένα πλούσιο εξωδιδακτικό πρόγραμμα δίνει σε μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα να αναπτύξουν ποικίλα ενδιαφέροντα είτε πρόκειται για πολιτισμό και αθλητισμό, είτε για επιστήμες και τεχνολογία. Από κοινού με δραστήριους εκπαιδευτικούς συνδιοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, αθλητικές συναντήσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικές δράσεις και δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Επιπλέον, για να μπορέσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δραστηριοποιούνται στο μαθητικό κοινοβούλιο και στο μαθητικό συμβούλιο με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τη μαθητική κοινότητα και εκπρόσωποί τους συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα θέματα που αφορούν τη σχολική βελτίωση. Οι εκλεγμένοι από την μαθητική κοινότητα «καθηγητές εμπιστοσύνης» υποστηρίζουν στο έργο τους τα μαθητικά όργανα, αλλά επιπροσθέτως προσφέρουν τις συμβουλές τους σε όποιο παιδί χρειαστεί τη βοήθειά τους. 

Ακόμη ως σχολείο αντιμετωπίζουμε κατάματα και με κριτικό πνεύμα τις «μαύρες σελίδες» της γερμανικής ιστορίας: τόσο στο πλαίσιο του μαθήματος όσο και σε εξωδιδακτικές δράσεις οι μαθήτριες και οι μαθητές μας αντιμετωπίζουν τις φρικαλεότητες των ναζί κατά την περίοδο κατοχής της Ελλάδας και το αντιεβραϊκό μένος τους και γίνεται βίωμά τους η αρχή του «Ποτέ ξανά!».

Οι συμπαραστάτες μας

Το σχολείο όμως δεν αποτελείται μόνο από τη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα. Το υψηλά καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό το οποίο φροντίζει για κάθε πτυχή που δεν εντάσσεται στην άμεση εκπαιδευτική διαδικασία, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ζωντανού αυτού οργανισμού που είναι η DSA. Ιδιαίτερα στενή είναι η συνεργασία μας με τους γονείς που εκπροσωπούνται μέσω του φορέα του Συλλόγου Γονέων και οι οποίοι, με την εποικοδομητική κριτική τους αλλά και την έμπρακτη στήριξή τους, μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι. Και τέλος, η καρδιά ενός σχολείου με τόσο μακρόχρονη και σπουδαία ιστορία, συνεχίζει να ζει και να χτυπά σε κάθε γωνιά της υφηλίου χάρη στους αποφοίτους μας.