Ο Λόγος και ο Αντίλογος στους μαθητές και τις μαθήτριες

Ο Λόγος και ο Αντίλογος στους μαθητές και τις μαθήτριες

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Επιχειρηματολογίας Αντιλογίας του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αναβρύτων στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Επιχειρηματολογίας Αντιλογίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Μέσα σε ατμόσφαιρα φιλική και κλίμα εορταστικό τα παιδιά και των δύο σχολείων συναντήθηκαν, οργανώθηκαν σε ομάδες -ορισμένες μεικτές- και συμμετείχαν σε Διττούς Αγώνες, επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά μιας θέσης. Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: «Πρέπει να δημοσιοποιούνται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και «Οι μαθητές πρέπει να έχουν δικαίωμα να απομακρύνουν μέλος του διδακτικού προσωπικού του σχολείου τους σε περίπτωση ανεπάρκειας ή σοβαρού παραπτώματος». Μια τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα «Το φεμινιστικό κίνημα είναι ξεπερασμένο».  

Θεωρούμε ότι η εμπειρία της συμμετοχής των μαθητών/ μαθητριών στις δράσεις αυτές προσφέρει γνώσεις, βαθύτερη σκέψη, μεστή και πλουσιότερη έκφραση, άνεση και αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία τους με πολυπρόσωπο ακροατήριο αλλά και πνεύμα ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας και όλα αυτά με τρόπο παιγνιώδη και ευχάριστο.  Στόχος μας είναι η εποικοδομητική αλληλεπίδραση μαθητών/ μαθητριών, η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τη συναναστροφή και την ανταλλαγή απόψεων με συνομήλικους αλλά και η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των νέων για ποικίλα θέματα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Δρ. Βαρβάρα Δημοπούλου, που έλαβε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή και οργάνωσε με πολύ θετική διάθεση τις διαδικασίες στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων, καθώς και τους συναδέλφους της, Μαριάμ Γενεθλίου και Παναγιώτη Παπανικολάου. Και βέβαια καμιά από τις ιδέες και τις σκέψεις μας δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση της  Διεύθυνσης των δύο σχολείων, του κυρίου Οτζάκογλου Θεόδωρου, λυκειάρχη στο Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων και της κυρίας  Annedore Dierker, διευθύντριας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Media gallery