Γνωριμία και εξοικείωση με την επιστημονική εργασία: Μαθητικό Camp στο Πολυτεχνείο του Freiberg - Συνάντηση με το Γυμνάσιο Geschwister-Scholl

Γνωριμία και εξοικείωση με την επιστημονική εργασία: Μαθητικό Camp στο Πολυτεχνείο του Freiberg - Συνάντηση με το Γυμνάσιο Geschwister-Scholl

Το σχολείο μας -σε συνεργασία με το πρόγραμμα Erasmus+- διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυτεχνείο του Freiberg, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 3-8.7.2022. Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη συμμετείχαν δεκαπέντε (15) μαθητές/-τριες της 10ης και 11ης τάξης, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δεδηλωμένα ενδιαφέροντά των μαθητών/-τριών.

Αρχικά και προκειμένου να συμμετέχω στο πρόγραμμα, υπέβαλα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Tο κόστος των εισιτηρίων, της διαμονής και του φαγητού καλύφθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας.

Ας ανατρέξουμε στην αξέχαστη αυτή εμπειρία της εκπαιδευτικής εκδρομής:

Την μέρα άφιξης μας επισκεφθήκαμε την μικρή, γραφική και ηλιόλουστη κωμόπολη του Freiberg και εν συνεχεία εγκατασταθήκαμε στην εστία «Pi-Haus», όπου μοιραστήκαμε ανά πέντε άτομα άνετα και φωτεινά δωμάτια με κοινό μπάνιο και κουζίνα. Συνολικά ο ξενώνας ήταν ευρύχωρος και φιλόξενος και περάσαμε αξέχαστες στιγμές εκεί. Όλοι μαζί μαγειρεύαμε, μοιραζόμασταν τις οικιακές εργασίες και τα βράδια διασκεδάζαμε τραγουδώντας, χορεύοντας και παίζοντας επιτραπέζια.

Καθημερινά ξεκινούσε το πρόγραμμα στις 9.00 πμ με χειροποίητο πρωινό, το οποίο απολαμβάναμε στον κήπο του σπιτιού. Το μεσημέρι ακολουθούσε διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό στη Mensa του Πανεπιστημίου, το οποίο κάλυπτε όλες τις απαιτήσεις μας (πχ vegeterian ή vegan γεύματα).

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της δεύτερης μέρας ήρθαμε σε επαφή με 15 μαθητές/ -τριες της 11ης τάξης του δημόσιου σχολείου Geschwister-Scholl του Freiberg, με τους/τις οποίους/οποίες και συναναστρεφόμασταν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη. Μαζί τους επισκεφθήκαμε την έκθεση «Από το αλάτι της ζωής» και το Ινστιτούτο Κεραμικής, όπου μας ξενάγησε ο καθηγητής πυρίμαχων και μεταλλοκεραμικών υλικών, κύριος Ανεζίρης (Professοr für Keramik, Feuerfest und metallokeramische Verbundwerkstoffe), απόφοιτος της DSA, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το άθλημα της τοξοβολίας.

Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας περιλάμβανε την εξοικείωσή μας με το Πολυτεχνείο μέσω της εμπειρίας του escape room, που έλαβε χώρα στο Χημείο του Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια του οποίου χωριστήκαμε σε ολιγομελείς ομάδες με σκοπό την επίλυση γρίφων, εκτελώντας σύνθετα πειράματα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Cave, αίθουσα στην οποία «τηλεμεταφερθήκαμε» σε μέρη του κόσμου με τη χρήση της τεχνολογίας (virtual reality). Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Μουσείο Πετρωμάτων Terra Mineralia, στο οποίο ενημερωθήκαμε για όλα τα είδη των ορυκτών.

Χαραγμένη θα μείνει στη μνήμη μας η ελληνική βραδιά, την οποία οργανώσαμε για τους Γερμανούς συμμαθητές μας, με παραδοσιακά φαγητά που φτιάξαμε οι ίδιοι υπό τους ήχους της ελληνικής μουσικής. Συγκεκριμένα απολαύσαμε καλοψημένες μπριζόλες και χορέψαμε χασαποσέρβικο.

Την τέταρτη μέρα επισκεφθήκαμε το Κέντρο Αποτελεσματικής Μετατροπής Υλικών (Zentrum für effiziente Hochtemperaturstoffwandlung), το οποίο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας 3D-printer και μάθαμε τις λειτουργίες του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγηθήκαμε στα ορυχεία Markus-Röhling-Stolln στο Annaberg, όπου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε λεπτομέρειες σε σχέση με την εξόρυξη πετρωμάτων. Εν συνεχεία και λόγω καλοκαιρίας αποφασίσαμε να βουτήξουμε στην ανοιχτή δημόσια πισίνα, η οποία βρισκόταν κοντά στο σπίτι μας.

Την πέμπτη μέρα οι μαθητές/-τριες του Γυμνασίου Geschwister-Scholl μας φιλοξένησαν στο σχολείο τους, στο οποίο περάσαμε όλη την ημέρα απασχολούμενοι με αθλητικές δραστηριότητες. Το απόγευμα διεξήχθησαν τα Schülerlabore, όπου χωρισμένοι σε ομάδες, με την καθοδήγηση καθηγητών του Πανεπιστημίου κάναμε πειράματα Χημείας και Φυσικής. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι μαθητές του Γυμνασίου Geschwister-Scholl ανταπέδωσαν το κάλεσμα και μαγείρεψαν για μας. Η βραδιά κύλησε όμορφα με μουσική και παιχνίδι.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στην πανέμορφη πόλη της Δρέσδης την τελευταία μέρα της παραμονής μας στη Γερμανία. Περιηγηθήκαμε στην πόλη και μάθαμε την ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Οι εμπειρίες που ζήσαμε ήταν αξέχαστες, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να σμίξουμε και να συνεργαστούμε με μαθητές όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και Γερμανούς, για να μοιραστούμε τις γνώσεις μας.

Τέλος, ήταν φανερό σε εμάς ότι η διοργάνωση και υλοποίηση αυτού του ταξιδιού απαιτούσε πολλή ενέργεια και χρόνο από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.

Ευχαριστούμε πολύ, τόσο τη διοργανώτρια του προγράμματος τoυ Πανεπιστημίου του Freiberg, κυρία Häuβler, όσο και τους συνοδούς μας, καθηγήτρια Χημείας κ. Γρηγοριάδου και τον Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Koslowsky, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, την διακριτική παρουσία και την ανοχή τους, ώστε να βιώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να έρθουμε σε επαφή με πληθώρα επιστημονικών πεδίων.

Συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία!

Θεανώ Σακκά (11e)