Φιλικοί Αγώνες με τους Ρητορικούς Ομίλους Λυκείου και Γυμνασίου της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Φιλικοί Αγώνες με τους Ρητορικούς Ομίλους Λυκείου και Γυμνασίου της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Δράσεις του Ομίλου Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Ο Όμιλος Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας της Σχολής μας υποδέχθηκε στο σχολείο μας με ιδιαίτερη χαρά την Τετάρτη, 06.03.2024 τους Ομίλους Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ώστε να διεξαχθούν φιλικοί αγώνες ρητορικής τέχνης στους διττούς λόγους μεταξύ των Ομίλων των δύο σχολείων.

Τα παιδιά των Ομίλων και των δύο σχολείων γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν και αγωνίστηκαν με διάθεση, ήθος και ευγένεια, διατυπώνοντας επιχειρήματα υπέρ ή κατά της θέσης που κλήθηκαν να υπερασπιστούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν όλοι οι αγώνες, δύο εκ των οποίων έγιναν παράλληλα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ -τριες του Λυκείου διαγωνίστηκαν στο θέμα: «Η παρένθετη κύηση πρέπει να απαγορευθεί», ενώ της 9ης τάξης στο θέμα «Η έκφραση γνώμης στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται επώνυμα» και της 8ης τάξης στο θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αντιμετωπίζεται με αυστηρές ποινές».

Και στους τρεις αγώνες συμμετείχαν ενεργά στην κριτική επιτροπή εκτός από τους εκπαιδευτές- καθηγητές και οι μαθητές/-τριες των δύο σχολείων, με ιδιαιτέρως εύστοχα και καίρια σχόλια, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο την κριτική τους σκέψη, την παρατηρητικότητά τους και την δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συναντήσεις αυτές καλλιεργούν όχι μόνο τον ορθό λόγο και την κριτική σκέψη των μαθητών/ -τριών μας αλλά κυρίως πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών διαφορετικών σχολείων, συσφίγγουν τις σχέσεις τους και μέσα από τη γόνιμη συνεργασία τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, προβληματίζονται, ενώ εξελίσσουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αντιλαμβανόμενα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ανοικτό στις προκλήσεις της κοινωνίας.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής συνόδευσε η κυρία Τρίγκα Νάγια, υπεύθυνη του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου της, την οποία και ευχαριστούμε θερμότατα για τη μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία.

Media gallery