Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών απέσπασε με το πρόγραμμά της «Η ΓΣΑ θυμάται» ένα από τα τέσσερα ισότιμα βραβεία στον διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν», στον οποίο συμμετείχαν Γερμανικά Σχολεία του Εξωτερικού απ΄ όλο τον κόσμο! Σε μια ψηφιακή τελετή βράβευσης, η οποία έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού και απένειμε τα βραβεία στη DSA και σε τρία ακόμα Γερμανικά Σχολεία του Εξωτερικού για τις δράσεις τους και τα προγράμματά με τα οποία διακρίθηκαν. (Η μαγνητοσκοπημένη τελετή βράβευσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα erinnern-gegenwart.de).

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχτηκε το 2019, υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υλοποιήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχολεία του Εξωτερικού (ZfA) σε συνεργασία με τo Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Αγωγή του Πολίτη (Bundeszentrale für politische Bildung) και το Ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον». Στον εκπαιδευτικό αυτόν διαγωνισμό υλοποιήθηκαν συνολικά 58 δράσεις και προγράμματα παγκοσμίως, προκειμένου να ενισχύσουν μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους την κουλτούρα μνήμης, την ανεκτικότητα και τη δημοκρατική αντίληψη.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ο Όμιλος Εργασίας αποτελούμενος από 13 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων 10 (Α΄ λυκείου) και 11 (Β΄ λυκείου) και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Wiesinger και κ. Κουμεντάκου, εργάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο συστηματικά και εντατικά με στόχο τη δημιουργία της ιστοσελίδας dsa-erinnert.org, η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στην ελληνική γλώσσα. Η διαδραστική ιστοσελίδα «Η ΓΣΑ θυμάται» παρουσιάζει τον προβληματισμό, τις συζητήσεις και τις ανησυχίες των νέων σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν του σχολείου τους και αποδεικνύει πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και να εδραιωθεί στο σχολικό περιβάλλον, με βιώσιμο τρόπο, μια κοινή ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης. Για πρώτη φορά, δημοσιεύονται στη νέα διαδραστική ιστοσελίδα dsa-erinnert.org πρωτογενείς ιστορικές πηγές από το σχολικό αρχείο, οι οποίες αφορούν την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής, σκιαγραφούνται τα πρώτα «πορτρέτα» μαθητών και καθηγητών από το αρχείο της Σχολής, παρουσιάζονται συνεντεύξεις με μαθητές που φοίτησαν στη Σχολή τα χρόνια εκείνα (σύγχρονοι μάρτυρες), και καταγράφονται τα αποτελέσματα των μαθητικών συναντήσεων των μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, του Λυκείου του Διστόμου (Ελλάδα) και του σχολείου Fritz Karsen (Βερολίνο).

«Η ΓΣΑ θυμάται» σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Dr. N. Αποστολόπουλου και με ουσιαστική συνδρομή του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG). Η ψηφιακή αρχιτεκτονική του έργου, ο σχεδιασμός της διαδραστικής ιστοσελίδας «Η ΓΣΑ θυμάται» καθώς και η χρήση ψηφιακών πολυμέσων και της Προφορικής Ιστορίας είναι αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Σχολής μας. 

Media gallery