ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ - 8οι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (λυκείου) 2023

ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ - 8οι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (λυκείου) 2023

Για άλλη μια χρονιά η μαθητική κοινότητα απόλαυσε τις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ, μια διοργάνωση, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό στον χώρο της ρητορικής. Οι 8οι μαθητικοί αγώνες για μαθητές και μαθήτριες λυκείου συνδιοργανώθηκαν από τα εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία, το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, με την επιστημονική υποστήριξη του ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 συνευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Πολύτροπης Αρμονίας οι μαθητές 19 ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων σε μια γιορτή ρητορικής, μια συνάντηση ανθρώπων με πάθος για τη γνώση, την ανταλλαγή απόψεων, τη διερεύνηση θέσεων και με σεβασμό για τις απόψεις των συνομιλητών τους. Ένα πλήθος δασκάλων και μαθητών που με ιδιαίτερη χαρά όχι μόνο αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους αλλά έκαναν μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα ακόμη πιο λαμπρή με τα γελαστά τους πρόσωπα και τη διάθεσή τους για ουσιαστική επικοινωνία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αντάλλαξαν απόψεις και επιχειρηματολόγησαν για το κατά πόσο «Τα σχολεία είναι χώρος ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των μαθητών και μαθητριών», και για το εάν «Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα», ενώ στον τελικό παρακολούθησαν και έκριναν με ενδιαφέρον στο αμφιθέατρο της σχολής τις απόψεις που τεκμηριώθηκαν από τις δύο ρητορικής ομάδες του τελικού (3ο ΓΕΛ Αιγάλεω και Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας Pierce) για το θέμα «Ο πόλεμος είναι αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας» με την ομάδα του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω να κερδίζει τελικά τον αγώνα.

Οι τρεις ομάδες, οι οποίες διακρίθηκαν για τον πειστικό και δομημένο λόγο τους ανάμεσα στις 22 ρητορικές ομάδες με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γνώσεων και πάθος για την ρητορική, ήταν το 3ο ΓΕΛ Αιγάλεω (1001 πόντοι, 2 νίκες), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας Pierce (979 πόντοι, 2 νίκες) και η Γερμανική Σχολή Αθηνών (977 πόντοι, 2 νίκες).

Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσία τους και τη ρητορική τους δεινότητα τους μαθητές μας: Μητσόπουλο Νίκο (12b), Ανδριόπουλο Άγγελο (12b), Καραολάνη Ιάσονα (11e), Καραπέτσα Νεκταρία (11d), Κουκουβίνη Ελένη (11d), Παπαμιχαήλ Ιωάννα (11c), Σταματόπουλο Αλέξη (11e) και Μαργαρίτα Μανιάτη (10e). Μας κάνετε πάντα υπερήφανους για τις ικανότητες σας, το ήθος και την παρουσία σας!

Media gallery