Ανταλλαγή μαθητών της ομάδας του Ομίλου Εργασίας «H ΓΣΑ θυμάται» με τους μαθητές του Γυμνασίου Traben-Trarbach από 07.-14.09.2022

Ανταλλαγή μαθητών της ομάδας του Ομίλου Εργασίας «H ΓΣΑ θυμάται» με τους μαθητές του Γυμνασίου Traben-Trarbach από 07.-14.09.2022

Το προηγούμενο σχολικό έτος θεμελιώθηκε μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων, ιδίως σε ό,τι αφορά την κουλτούρα μνήμης. Σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη της συνεργασίας μας ήταν η εμβάθυνση στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας H ΓΣΑ θυμάται, η ενασχόληση με την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (Memories of the Occupation in Greece - MOG) και το έργο του Ομίλου Εργασίας «Σχολείο χωρίς ρατσισμό» του Γυμνασίου Traben-Trarbach.

Αφού είχαν προηγηθεί η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω βίντεο και η χρήση των κοινωνικών δικτύων, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση μεταξύ των μαθητών/ -τριών της DSA και του Γυμνασίου Traben-Trarbach (GymTT). Οκτώ μέλη του Ομίλου H ΓΣΑ θυμάται γνώρισαν τα 18 μέλη του μαθήματος Ιστορίας της Anette Heintzen, μαζί με την Nicole Ingrillini.

Ακολούθησαν μέρες εντατικής εργασίας για τα μέλη των δύο ομάδων. Σε ζωντανή σύνδεση με Παραγουάη, γνωρίσαμε τον David Velazquez Seiferheld, εγγονό του Berthold Seiferheld, ενός Εβραίου μαθητή του GymTT, που πήρε το απολυτήριο Abitur το 1926. Για πρώτη φορά η οικογένεια μίλησε δημόσια για το παρελθόν.

Στο Trarbach ακόμα δοκιμάστηκε, σε επίκαιρες συνθήκες σε εβραϊκά σπίτια, το εργαλείο Geocache σχεδιασμένο από τον Όμιλο «Σχολείο χωρίς ρατσισμό».

Στο μνημείο SS-Sonderlager/ KZ Hinzert, ο Dieter Burgard, πρώην υπεύθυνος αντισημιτισμού του Κρατιδίου, καλωσόρισε την ομάδα ανταλλαγής. Την ξενάγηση ανέλαβε ο Georg Mertes και ο Peter Szemere παρείχε πληροφορίες για τη θρησκευτική ζωή της εβραϊκής κοινότητας στη συναγωγή του Τρίερ.

Η ομάδα πέρασε δύο ημέρες στο Mainz μετά από πρόσκληση του Hendrik Hering, προέδρου της Βουλής του Κρατιδίου, ο οποίος αποτίμησε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων, που με τόση αφοσίωση εργάζονται στον τομέα της ιστορικής μνήμης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα παιχνίδι προσομοίωσης για τη θεμελίωση της δημοκρατίας στην αίθουσα της ολομέλειας (Θέμα συζήτησης: Άδεια οδήγησης στα 16 έτη), καθώς και μια ιστορική ξενάγηση, «Στα ίχνη του ναζιστικού παρελθόντος στο Neustadt του Mainz», που διοργανώθηκε από τη Δρ. Cornelia Dold από το «Σπίτι της Μνήμης - για τη Δημοκρατία και την Αποδοχή» και μια συζήτηση με τον Hendrik Hering, μετά από την οποία έλαβε χώρα μία εκδήλωση με τα «Παιδιά του Lidice», όπου συμμετείχαν μάρτυρες της εποχής. Τρεις άντρες που επέζησαν από τη σφαγή του Lidice στις 10 Ιουνίου 1942 μίλησαν για τη ζωή τους και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις.

Oι μαθητές/ -τριες ένιωσαν μεγάλη συγκίνηση κατά τη συνάντησή τους με την επιζήσασα Edith Erbrich, η οποία βίωσε ως παιδί τη θηριωδία της πόλης Theresienstadt. Η Αμαλία, ο Νικόλας, η Έμμυ και ο Λόρενς συντόνισαν τη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον κοινού στους χώρους του Mainz Kammerspiele. Η Αλίνα, η Αμαλία και ο Μάριο έπαιξαν μουσική.

Οι Έλληνες μαθητές/ -τριες φιλοξενήθηκαν αρχικά για πέντε μέρες σε οικογένειες, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα την καθημερινότητα και την κουλτούρα του ελεύθερου χρόνου κοντά στον ποταμό Mosel και στο υψίπεδο Hunsrück. Μάλιστα ενσωματώθηκαν τόσο πολύ στις οικογένειες που τους/ τις φιλοξένησαν, ώστε δεν έλλειψαν τα δάκρυα συγκίνησης κατά την αποχώρησή μας. Γιατί εκτός από τις ξεναγήσεις και τα ιστορικού ενδιαφέροντος σημεία, οι συμμετέχοντες/ -χουσες του ταξιδιού μάς περιγράφουν τις διαπροσωπικές γνωριμίες που έκαναν ως κάτι πολύ ιδιαίτερο. Πλέον, όλοι ανυπομονούν για την άφιξη της ομάδας του GymTT στην Αθήνα, στο τέλος Απριλίου.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus+ (με συντονιστές τον Jens Koslowsky, DSA, και την Hilke Müller, GymTT) σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Κρατιδίου, με τη Βουλή του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου και το «Σπίτι της Μνήμης». Ο Oliver Zimon οργάνωσε τη διαμονή στο Mainz, ενώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και την Bettina Münch-Rosenthal από το ADD Koblenz, η οποία οργάνωσε τα ζευγάρια της ανταλλαγής ανάμεσα στα σχολεία DSA και GymTT.

Η ομάδα μαθητών/ -τριών του Ομίλου Η ΓΣΑ θυμάται θα ήθελε να ευχαριστήσει τους οικοδεσπότες γονείς και μαθητές/ -τριες για τη θερμή υποδοχή, καθώς και τους/ τις συναδέλφους του Gymnasium Traben-Trarbach για την εξαιρετική οργάνωση και το συναρπαστικό πρόγραμμα. Ανυπομονούμε πολύ για την επίσκεψη της ομάδας μαθητών από το Traben-Trarbach στην DSA στο τέλος Απριλίου 2023.

Anette Heintzen (Traben-Trabach), προσθήκες έγιναν από τη Regina Wiesinger (καθηγήτρια στη DSA, υπεύθυνη προγράμματος «Η ΓΣΑ θυμάται»)