Αλληλεγγύη στην πράξη: Το σχολείο μας στηρίζει τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

Αλληλεγγύη στην πράξη: Το σχολείο μας στηρίζει τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έχουν πληγεί από σοβαρές πλημμύρες. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, οικογένειες έχουν χάσει τις περιουσίες τους και η ανέχεια είναι μεγάλη. Αλλά σε αυτήν την ώρα ανάγκης οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απέδειξαν ότι η πραγματική ανθρωπιά δεν έχει όρια.

Μαζί με την ανθρωπιστική οργάνωση κοινής ωφέλειας Humanity Greece, οι μαθητές/ -τριες μας συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής και καθαρισμού, για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για το πώς μπορεί να βιωθεί η συνοχή στην κοινωνία μας.

Η ρήση «Όλοι για έναν, ένας για όλους» αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που προωθεί το σχολείο μας: το αίσθημα της κοινότητας και την προθυμία να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι μαθητές/ -τριες μας δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κοινωνικές μονάδες αλλά ως μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας κοινωνικής ευθύνης.

Το συλλογικό θάρρος και η φροντίδα για τον συνάνθρωπο είναι αξίες που θέλουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές/ -τριες μας. Σε έναν κόσμο, ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται από εγωισμό και αδιαφορία, είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι/ -ες να αντιληφθούν τη σημασία τού να στηρίζει ο ένας τον άλλον. Αυτή η εμπειρία της βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς θα αποτελέσει δίδαγμα ζωής όσον αφορά τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο.

Η συνεργασία μας με την Humanity Greece δείχνει πώς τα σχολεία μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών/ -τριών. Η παιδεία υπερβαίνει τη σχολική τάξη και η στήριξη του σχολείου μας προς τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα για το πώς τα σχολεία μπορούν να προωθήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ζούμε όλοι μαζί σε αυτήν την κοινωνία. Η στήριξη των συνανθρώπων μας εν ώρα ανάγκης αποδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Το σχολείο μας είναι υπερήφανο που βαδίζει αυτό το μονοπάτι με τους συνειδητοποιημένους μαθητές/ -τριες μας.

Media gallery