«Ο Biedermann και οι εμπρηστές»

«Ο Biedermann και οι εμπρηστές»

Συνεχίζουμε να παίζουμε θέατρο!

Tην Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 το εργαστήρι γερμανόφωνου θεάτρου, στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό της Γερμανικής Σχολής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Martin Haberstroh παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Ο Biedermann και οι εμπρηστές» του Max Frisch στις 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της DSA (Aula). Με πολλή χαρά προσκαλούμε γονείς, μαθητές/τριες, απόφοιτους και φίλους της Σχολής!

 

«Η λογική μπορεί πολλά να αποτρέψει»

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η χορωδία στο δράμα του Max Frisch τη σκηνική δράση- ταυτόχρονα, ο υπότιτλος του έργου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πόσο υψηλά πρέπει να εκτιμηθεί ο πραγματικός ρόλος της λογικής. Ο υπότιτλος λέει: Ένα διδακτικό έργο χωρίς δίδαγμα.

Το ερώτημα του πόσο λογικά είναι διατεθειμένος να ενεργεί ο άνθρωπος έχει απασχολήσει την κοινωνία μας στο παρελθόν, αλλά και σήμερα. Στις μεγάλες καταστροφές του 20ού αιώνα έρχεται στις μέρες μας να προστεθεί η εν μέρει εσκεμμένη, ανεμπόδιστη ερημοποίηση του πλανήτη που αποτελεί την πηγή της ζωής μας.

Ενώ όμως στην τέχνη αλλά και στον δημόσιο λόγο σήμερα πολλοί -και δικαίως- φαίνεται να δυσκολεύονται να γελάσουν, ο Frisch διατηρεί το χιούμορ με μοναδικό τρόπο στον Biedermann του. Μας λέει ότι εν όψει της ορατής αποτυχίας του homo sapiens σε όλα τα επίπεδα, καλό είναι να μην παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά και ταυτόχρονα να μην ωραιοποιούμε τίποτα.

Το θεατρικό εργαστήρι έχει κάνει εντατικές πρόβες σε αυτό το υπέροχο κείμενο τους τελευταίους μήνες και ανυπομονεί \ να μοιραστεί το αποτέλεσμα με εσάς και τους δικούς σας. 

Το έργο «Ο Biedermann και οι εμπρηστές» μιλά για έναν πολίτη με το όνομα Biedermann, ο οποίος φιλοξενεί στο σπίτι του δύο γυναίκες-εμπρηστές, παρόλο που από την αρχή καθιστούν ξεκάθαρο ότι πρόκειται να το κάψουν. 

Το κομμάτι παίχτηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαρτίου 1958 στο θέατρο της Ζυρίχης. Το έργο αποτελεί μαζί με το «Ανδόρα» (Andorra) το πιο γνωστό θεατρικό έργο του Max Frisch. Από την πρώτη του παρουσίαση παίχτηκε πολλές φορές και στη Γερμανία συχνά περιλαμβάνεται στην ύλη του μαθήματος Γερμανικών. Η έντυπη έκδοσή του έφτασε το 1982 τα ένα εκατομμύριο αντίτυπα. [Πηγή: Wikipedia, 29 Μαϊου 2023]

Media gallery