Αρχείο

Get informed, act, be Human

Η επικαιρότητα και το έντονο ενδιαφέρον όλης της σχολικής κοινότητας μας οδήγησε να ασχοληθούμε στο φετινό SV-Projekt με το προσφυγικό ζήτημα. Με σύνθημα “Get informed, act, be Human” πήραμε πρωτοβουλία και κάναμε ακριβώς αυτά τα βήματα: ενημερωθήκαμε και δράσαμε συλλογικά, όπως αρμόζει σε κάθε ανθρώπινη και αλληλέγγυα κοινωνία. Γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο μας μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ένα πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης δράσεων ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής.

Στις 24 Μαρτίου, μέσα σε μόνο 3 διδακτικές ώρες πραγματοποίηθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα: Get informed, act, be Human

Αποτυπώνοντας στιγμές

Συναντιόμαστε στη βιβλιοθήκη και χωριζόμαστε σε ομάδες. Είμαστε «μικροί δημοσιογράφοι». Ναι, για τέσσερις ώρες είμαστε οι ανταποκριτές που καταγράφουν τα γεγονότα.

Τρέχουμε στους διαδρόμους και τις αίθουσες του σχολείου, στα προαύλια ή ακόμη και έξω στο δρόμο, κρατάμε σημειώσεις ή «ακινητοποιούμε» στιγμές με τις φωτογραφικές μας κάμερες. Συνεργαζόμαστε σε ταχύτατους ρυθμούς προσπαθώντας να αποτυπώσουμε όλες τις δραστηριότητες: ζωγραφική, χαρτογράφηση, θεατρικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού...

Διαβάστε περισσότερα: Αποτυπώνοντας στιγμές

Youtube your act

Περίπου 65 μαθητές της Σχολής, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, εργάζονται πυρετωδώς  για τη δημιουργία τριών βίντεο ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα. Μοναδικός σκοπός τους  είναι η  ουσιαστική ενημέρωση,  όχι μόνο των μαθητών της Σχολής αλλά και των πολιτών, πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα.

Η πρώτη ομάδα, με επικεφαλής τον Γιώργο Πανόπουλο, αφού άκουσε με προσοχή τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες ορισμένων μαθητών της Σχολής, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στο χώρο συγκέντρωσης των προσφύγων στον Πειραιά και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους, δημιούργησε ένα βίντεο βασισμένο στις συνομιλίες αυτές.

Διαβάστε περισσότερα: Youtube your act

Δράσεις των τάξεων 5-7

Η ρεαλιστική και ακριβής ενημέρωση και συνάμα η ευαισθητοποιήση των μικρότερων παιδιών των τάξεων 5 -7 ήταν αναμφισβήτητα μια πρόκληση για τους διοργανωτές αυτής της βιωματικής δράσης, μα και για τους υπεύθυνους καθηγητές.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΑ  μία παρουσίαση στη γερμανική γλώσσα από την κυρία Hoffman, πρώην μέλος της Ύπατης Αρμοστίας, η οποία μέσα από τα βιώματά της αλλά και από το πολύχρονο έργο της ενέπνευσε, ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε όλα τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα: Δράσεις των τάξεων 5-7

Dress the act

Το Dress the act είναι μία δράση συνεργασίας, δημιουργικότητας και παραγωγικότητας. Οι εβδομήντα πέντε μαθήτριες και μαθητές της ομάδας κλήθηκαν να δημιουργήσουν στένσιλ πάνω σε 500 λευκές μπλούζες με το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης Get informed, act, be human.

Οι μπλούζες αυτές θα φορεθούν την ίδια μέρα από τους μαθητές και θα τις κρατήσουν για ενθύμιο αυτού του ιδιαίτερου πρότζεκτ αλληλεγγύης.

Διαβάστε περισσότερα: Dress the act