Τρέχον πρότζεκτ: Οι νέοι και η Ευρώπη

Η φετινή μαθητική συνάντηση εστιάζει στο θέμα της σχέσης των νέων ανθρώπων με την Ευρώπη.

Διαπραγματεύεται τις ελπίδες, τις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες και τους φόβους τους, όταν στρέφουν το βλέμμα τους στη σύγχρονη Ευρώπη. Οι νέοι στην Ελλάδα βλέπουν την Ευρώπη από μια ιδιαίτερη οπτική. Η οπτική τους καθορίζεται κυρίως από το γεγονός ότι γεννήθηκαν μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι μεγαλώνοντας μέσα στους κόλπους της και όντας μέλος μιας μεγαλύτερης κοινότητας, η οποία προσφέρει ασφάλεια και προοπτικές, νιώθουν σιγουριά, χωρίς βέβαια αυτό το συναίσθημα να είναι ορατό ή άμεσα απτό.

Αλλά πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι της Ελλάδας, αυτή τη χρονική στιγμή, την Ευρώπη; Συνεχίζει να είναι εκείνη, που μπορεί να τους διασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ελευθερία κίνησης των πολιτών της κοινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές αξίες που τόσο επαινούσε;

Ειδικά για τη σημερινή νέα γενιά της νότιας Ευρώπης, η οποία έχει χαρτογραφηθεί από τη διεθνή εμπειρία ως υψηλότατα εκπαιδευμένη και καταρτισμένη, το χάσμα μεταξύ αξίωσης και πραγματικότητας είναι τεράστιο. Βιώνει μια Ευρώπη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματά της.

Τα παραπάνω είναι ένας ακόμη λόγος, ώστε να ασχοληθούμε περαιτέρω με το θέμα της Ευρώπης στο πλαίσιο της μαθητικής συνάντησης, προκειμένου να διευκρινίσουμε από κοινού, πόσο σημαντική είναι για εμάς, σε τι συνίσταται η ανεκτίμητη αξία της Ενωμένης Ευρώπης –παρά τις πολιτικές κρίσεις, τα ελλείμματα δημοκρατίας, τις λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις– και γιατί αξίζει τον κόπο να στρατευτούν  οι νέοι άνθρωποι υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης.

Το πρότζεκτ τελεί υπό το σύνθημα «creating future» και στόχος του είναι να επισημάνει ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις κρίσεις στην Ευρώπη, οι νέοι άνθρωποι θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της. Θα ασχοληθούμε ουσιαστικά αλλά και δημιουργικά με την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά της, αλλά και με τους κινδύνους που την απειλούν και ιδιαίτερα με τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα σε σχέση μ’ αυτήν.

 

Ανταλλαγή της τάξης 11e με τη Σχολή Fritz-Karsen στο Βερολίνο

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2017 το Βερολίνο συνάντησε την Αθήνα. Οι μαθητές και μαθήτριες της 13ης τάξης του εντατικού μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής της Σχολής Fritz-Karsen συναντήθηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες της 11ης τάξης του μαθήματος της Ιστορίας της DSA. Η πρωτοβουλία ήταν του Βερολίνου.

Το κίνητρο και η αφορμή γι’ αυτήν την ανταλλαγή ήταν η εντατική ενασχόληση των μαθητών από το Βερολίνο με τη σύγχρονη Ελλάδα και την ιστορία της, και ιδιαίτερα την ιστορία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

Διαβάστε περισσότερα: Ανταλλαγή της τάξης 11e με τη Σχολή Fritz-Karsen στο Βερολίνο

Συνάντηση μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τους μαθητές του Λυκείου Διστόμου

Δίστομο, Μέρος ΙΙ,  31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2017

«Η ζωή μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με την αναδρομή στο παρελθόν αλλά μπορούμε να τη ζήσουμε με το βλέμμα στο μέλλον», Sören Kierkegaard.

Είναι μια ζεστή, ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα. Ο μεσημεριανός ήλιος με τυφλώνει. Ρίχνει τις ακτίνες του στο αστραφτερό λευκό μάρμαρο, το οποίο ανακλά ακόμα πιο έντονα το φως. Μας περιβάλλει ο θόλος ενός καταγάλανου ανοιξιάτικου ουρανού, ο οποίος ξεχειλίζει στην  αναγεννημένη πολύχρωμη φύση από το πλούσιο σε χρώματα παιχνίδι του. Στα πόδια μου βρίσκεται το Δίστομο. Τα σπίτια απλώνονται σαν μια ειρηνική θάλασσα στους πρόποδες του λόφου, ο οποίος υψώνεται στο βορειοανατολικό άκρο της μικρής πόλης. Η ηρεμία της ζωής της κωμόπολης διακόπτεται μόνο περιστασιακά από μια μοτοσικλέτα ή την κόρνα ενός διερχόμενου λεωφορείου. Συνήθως η ευλαβική σιγή του τόπου αυτού με περιβάλλει. Μόνο ο άνεμος, ο οποίος φυσάει εδώ συνεχώς, εναντιώνεται σε αυτή τη σιωπή. Οι μεταλλικές αλυσίδες στους ιστούς των σημαιών χτυπούν με το ρυθμό του ανέμου. Στέκομαι μπροστά από τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου.

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τους μαθητές του Λυκείου Διστόμου

Συνέντευξη της τάξης 10e με τον κ. Roth, Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας

Ερωτήσεις των νέων για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα:
Ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον κ. Roth, Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια γραπτής συνέντευξης του για τα θέματα της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 13.03.2017.

1. Ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες απειλείται άμεσα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ειδικά στη νότια Ευρώπη, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Στην Ελλάδα σχεδόν οι μισοί από τους νέους (ηλικίας 15-25 ετών) έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Είναι οι υπεύθυνοι πολιτικοί της ΕΕ γνώστες αυτής της δραματικής κατάστασης;

Φυσικά και το γνωρίζουν! Έχοντας πραγματοποιήσει ο ίδιος αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη, έχω διαπιστώσει συχνά από πρώτο χέρι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα: Συνέντευξη της τάξης 10e με τον κ. Roth, Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας

Αναζητώντας την Ευρώπη στο Δίστομο

Δεύτερη μαθητική συνάντηση στο Δίστομο, 31.03-2.04.2017

Η συνάντησή μας στο Δίστομο ήταν μια δημιουργική, πολύχρωμη, ζωντανή αναζήτηση, η οποία περιλάμβανε στοιχεία από το παρελθόν αλλά και από το παρόν. Πάνω από όλα μας έφερε σε επαφή με τους νέους ανθρώπους καθώς και με τους ζωντανούς μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων αλλά και με τους εκπροσώπους του Δήμου Διστόμου.

 «Η ευρωπαϊκή σκέψη στο Δίστομο είναι πολύ πιο ζωντανή από οποιαδήποτε γερμανική κωμόπολη», θεωρούν οι μαθητές της DSA. Αυτό σίγουρα σχετίζεται με την τραγική ιστορία του τόπου ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα: Αναζητώντας την Ευρώπη στο Δίστομο

«Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα διάσωσης της Ευρώπης;»

Εκδήλωση με το ίδρυμα FES στην DSA: Μαθητές και μαθήτριες της τάξης 10e συζητούν στις 08.03.2017 με τον κ. Χρήστο Κατσιούλη για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα.

«Η παρουσία της Ευρώπης είναι πιο έντονη εδώ παρά στη Γερμανία», δήλωσε η Stella Krekeler, φοιτήτρια του προγράμματος Erasmus από το Βερολίνο, η οποία συμμετείχε επίσης στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την τάξη 10e. Μ’ αυτόν τον τρόπο μίλησε κατευθείαν στην καρδιά των μαθητών της τάξης, οι οποίοι αισθάνονται το ίδιο και ως εκ τούτου δε θα ικανοποιηθούν με μια καθαρά θεωρητική συζήτηση. «Η Ευρώπη μας αφορά όλους». Οι πολλές ερωτήσεις των νέων σχετικά με την επίκαιρη κατάσταση στην Ευρώπη απαντήθηκαν επίσημα μετά από συζήτηση με ειδικούς επί του θέματος. Ο κ. Κατσιούλης είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στο έπακρο στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές.

Διαβάστε περισσότερα: «Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα διάσωσης της Ευρώπης;»