Νέα

Συνάντηση των μαθητών της τάξης 10 με τον κ. Αργύρη Σφουντούρη

Οι μαθητές  των τάξεων 10d/e συναντήθηκαν στις 22 Μαΐου με τον κ. Σφουντούρη στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και συνομίλησαν για τις τραυματικές αναμνήσεις του από τη σφαγή της 10ης Ιουνίου του 1944, «τη ζωή μετά την επιβίωση», τα νεανικά του χρόνια στην Ελβετία, την ενοχή και την αντιμετώπιση του παρελθόντος, τις ιστορικές ευθύνες στο πλαίσιο της  Ενωμένης Ευρώπης και τις γερμανοελληνικές σχέσεις.

Τον ρόλο του συντονιστή στη συγκεκριμένη συζήτηση είχαν αναλάβει η Nefeli Tatsi (10d) και ο Theo Famelis (10e).

 «Η συζήτηση αυτή μας έφερε επιτυχώς σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία, μας επηρέασε βαθύτατα και αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό.». «Ένα μεγάλο κεφάλαιο και μια εμπειρία την οποία πάντα θα θυμόμαστε έντονα.».

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση των μαθητών της τάξης 10 με τον κ. Αργύρη Σφουντούρη

Το Λύκειο Διστόμου και η ΓΣΑ επισκέπτονται από κοινού το Βερολίνο

Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ΓΣA και του ΓΕ.Λ Διστόμου. Αφορμή αυτής της συνεργασίας είναι η σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους Ναζί. Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουμε την ιστορία και να γεφυρώσουμε το χάσμα που θεωρείται πως υπάρχει μεταξύ των δύο λαών.

Μέσα από τις επαφές των δύο σχολείων γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον, κατανοήσαμε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα και κυρίως επικεντρωθήκαμε σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα: Το Λύκειο Διστόμου και η ΓΣΑ επισκέπτονται από κοινού το Βερολίνο

Υποδοχή στη Γερμανική Πρεσβεία

Με την ευκαιρία της μαθητικής συνάντησης μεταξύ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου του Διστόμου ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα , Dr. Peter Schoof, δέχθηκε στις 12.02.2016 μαθήτριες και μαθητές των δύο σχολείων στο χώρο της πρεσβείας. Τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τις εργασίες και από την κοινή εκδρομή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2016. Η συμμετοχή των μαθητών από το Δίστομο στην εκδρομή εξασφαλίστηκε με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας.

Ο πρέσβης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή και στο τέλος μας διαβεβαίωσε ότι αυτή η μαθητική συνάντηση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Συνάντηση με την ιστορία

«Είσαστε μάρτυρες ενός μάρτυρα», είναι η προτροπή του Norbert Lammert (Πρόεδρος του Κοινοβουλίου) στους νέους της Γερμανίας σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο το 2015 με αφορμή τον εορτασμό των εβδομήντα χρόνων μνήμης από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 οι μαθήτριες και οι μαθητές των τάξεων 10e και 11d/e της Γερμανικής Σχολής Αθηνών έγιναν πράγματι μάρτυρες μιας αλησμόνητης και ταυτόχρονα συγκλονιστικής ιστορικής μαρτυρίας του κυρίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση με την ιστορία