Νέα Προνηπιακού/Νηπιακού τμήματος και Δημοτικού

Διάκριση του Παγκόσμιου Κέντρου Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2017 τα μέλη του Γερμανικού Κέντρου Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down κλήθηκαν να κατονομάσουν νηπιαγωγεία και σχολικές μονάδες που κατά τη γνώμη τους «αξίζουν» -λόγω των προσπαθειών που καταβάλλουν- μια τέτοια διάκριση. Στα σχολεία αυτά απονεμήθηκε μια ιδιαίτερη διάκριση εν είδει συμβολικού δώρου.

Δεχθήκαμε ως DSA αυτήν τη διάκριση με μεγάλη χαρά και είμαστε ευγνώμονες που τιμήθηκαν τόσο το Προνηπιακό τμήμα μας όσο και το Δημοτικό. Στο δικό μας λειτούργημα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό για κάθε παιδαγωγό να νιώθουν όλοι οι άνθρωποι ευπρόσδεκτοι και είμαστε «ανοικτοί» απέναντι σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Κοινή εκπαίδευση σημαίνει για εμάς να μαθαίνουμε μαζί αλλά και ο ένας από τον άλλον, και να έχουμε κοινά βιώματα. Για εμάς αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εξάλειψη των φραγμών και την υιοθέτηση μιας ανοιχτής στάσης απέναντι στο κοινωνικό περιβάλλον του καθενός. Σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι απαραίτητη η προσωπική υποστήριξη και ενίσχυση των παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα: Διάκριση του Παγκόσμιου Κέντρου Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down

Παραδοσιακός περίπατος με τα φαναράκια

Κάθε χρόνο, ο παραδοσιακός περίπατος με τα φαναράκια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχολικής χρονιάς. Με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που επικρατεί και τον βραδινό περίπατο, μας εισάγει στην περίοδο του χρόνου κατά την οποία η νύχτα μεγαλώνει και μας προετοιμάζει για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες που θα ακολουθήσουν. 

Φέτος η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Όλα τα παιδιά του Προνηπιακού και του Νηπιακού τμήματος καθώς και της Πρώτης τάξης του Δημοτικού ήταν εκεί με τις οικογένειες τους και απόλαυσαν τη βραδιά. 

Διαβάστε περισσότερα: Παραδοσιακός περίπατος με τα φαναράκια

Μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι

Άρθρο της Christina Vassilaki, δασκάλα

«Παιδιά, τι θα λέγατε να προσπαθήσετε σε ομάδες να γράψετε τα δικά σας βιβλία στα Ελληνικά;

Αν θέλετε, μπορείτε να τα εικονογραφήσετε κιόλας!»

Ε, αυτό ήταν!

Πολλά από τα παιδιά του τμήματος 4β μόνα τους -και αυτό θα ήθελα να το τονίσω- σχημάτισαν ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και ξεκίνησαν να βρίσκουν ιδέες, ονόματα, χαρακτήρες ηρώων, πλοκή και απρόσμενα γεγονότα, ευτυχείς ή μυστηριώδεις καταλήξεις.

Κάθονταν στα διαλείμματα προκειμένου να συνθέσουν τα βιβλία τους αλλά και διέθεσαν αρκετά Σαββατοκύριακα και απογεύματα εκτός σχολικού ωραρίου, για να τα ολοκληρώσουν, να τα πληκτρογραφήσουν, να τα τυπώσουν.

Διαβάστε περισσότερα: Μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι

Το παζάρι του Δημοτικού

Το παζάρι αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο τμήμα των δράσεων του Δημοτικού.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ήρθε και πάλι ο καιρός. Πολλά παιδιά του Δημοτικού καθώς και μαθητές των τάξεων 5 και 6 έστησαν τους πάγκους τους στην αυλή του κεντρικού κτηρίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA). Προηγουμένως τα παιδιά είχαν σκεφτεί  ποια παιχνίδια ή βιβλία είναι έτοιμα να αποχωριστούν. Προσφέρθηκαν μέχρι και ποδήλατα. Ορισμένοι, ήρθαν με ιδιαίτερα μεγάλα και γεμάτα κουτιά. Έγιναν πολλές αγορές, συγκρίσεις, μετρήσεις, λογαριασμοί και φυσικά παζάρια. Αμέτρητα αντικείμενα άλλαξαν ιδιοκτήτη.

Πολλοί γονείς και δάσκαλοι ήταν εκεί και δόθηκε σε όλους η ευκαιρία για ποικίλες συζητήσεις. Παράλληλα υπήρξε και η δυνατότητα να δροσιστούν και να δυναμώσουν με λιχουδιές και ροφήματα από τον πάγκο της καφετέριας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους βοηθούς και τους χορηγούς!

Δείτε φωτογραφίες από το παζάρι:

Διαβάστε περισσότερα: Το παζάρι του Δημοτικού

Ακουστικό Projekt «EVROS WALK WATER»

Πώς μπορούμε να «χτίσουμε» μια σχέση με νεαρούς πρόσφυγες; Πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα βιώματα που απέκτησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φυγή τους;

Υπό τον τίτλο EVROS WALK WATER ο Ντάνιελ Βέτσελ (των Rimini Protokoll, κορυφαίας γερμανικής ομάδας του «θεάτρου της πραγματικότητας») δημιούργησε ένα ξεχωριστό ακουστικό έργο, μαζί με 15 αγόρια από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Τα αγόρια αυτά -έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της φυγής τους και δραματικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων- βρήκαν καταφύγιο σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια. Το έργο έχει ήδη παιχτεί σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και επέστρεψε τώρα στην Αθήνα όπου θα υπάρξει και συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα: Ακουστικό Projekt «EVROS WALK WATER»