Διαγωνισμός Ανάγνωσης 2017

Όπως κάθε χρόνο την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ανάγνωσης της DSA στη βιβλιοθήκη. Αυτός ο διαγωνισμός –ο οποίος επιβραβεύει την ωραιότερη και εκφραστικότερη ανάγνωση– διοργανώνεται από τη Γερμανική Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών εδώ και 40 χρόνια στη Γερμανία και αναδεικνύει νικητές σε κάθε επίπεδο –νικητές τάξης, νικητές σχολείου, νικητές πόλης και ομοσπονδιακούς νικητές στον τελικό που διεξάγεται στο Βερολίνο. Τα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού είναι επίσης προσκεκλημένα να συμμετάσχουν, αν και –λόγω των απαιτούμενων ταξιδιών– όχι σε όλα τα στάδια.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου συμμετέχουν μόνο μαθήτριες και μαθητές της 6ης τάξης, σχηματίζουμε στη DSA και άλλες ομάδες, για να δώσουμε και στους Έλληνες (συμ)μαθητές τη δυνατότητα να δείξουν τις δεξιότητές τους. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ανάγνωσης κάθε διαγωνιζόμενος οφείλει να διαβάσει αρχικά για δυο έως τρία λεπτά ένα κείμενο το οποίο έχει προετοιμάσει και στη συνέχεια ένα άγνωστο κείμενο.

Η συμμετοχή στους τελικούς αγώνες του σχολείου, οι έπαινοι για τους νικητές των τμημάτων και του σχολείου και τα έπαθλα –βιβλία που έχει επιλέξει ο βιβλιοθηκάριος Johannes Müller για τις νικήτριες και τους νικητές του διαγωνισμού– αποτελούν όμως μόνο το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού ανάγνωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι κατά τις εβδομάδες, πριν το διαγωνισμό γίνεται η σχετική συζήτηση, προετοιμασία και εξάσκηση στα τμήματα προκειμένου να αναδειχθεί ο νικητής του κάθε τμήματος. Ιδιαίτερα στα τμήματα του Προφίλ Ε εντυπωσιάζει συχνά η εξαιρετική επίδοση στην ανάγνωση ενός κειμένου σε ξένη γλώσσα.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου είχε έρθει επιτέλους η ώρα. Αφού είχαν αναδειχθεί όλοι οι νικητές των τμημάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των άλλων συμμαθητών, του κυρίου Müller, των καθηγητριών και καθηγητών ο τελικός στη βιβλιοθήκη, όπου τρεις ομάδες διαγωνίστηκαν στην καλύτερη ανάγνωση:

  1. Από τα τμήματα 6a, 6b, 7a και 7b διαγωνίστηκαν οι Anna-Maria Mella (6a), Milena Angelis (6b), Asterios Samaras (7a) και Chrysanthi Dellas-Grivas (7b). Νικήτρια αναδείχθηκε η Milena Angelis από το τμήμα 6b, ενώ δόθηκε και ένα δεύτερο βραβείο στον Asterios Samaras.
  2. Από τις τέσσερις ομάδες της 7η τάξης που έχουν τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα συμμετείχαν οι Margarita-Maria Barabas (7c), Heidi Tzovanis (7c), Maria-Eleftheria Papadimitriou (7e) και Margarita Sardis (7e). Επειδή η επιτροπή έκρινε ως εξαιρετική και την επίδοση της Heidi, της απονεμήθηκε ένα δεύτερο βραβείο. Η νικήτρια του σχολείου από αυτά τα τμήματα ήταν η Margarita Sardis.
  3. Στην τελευταία ομάδα διαγωνίστηκαν οι νικητές των τμημάτων της 5ης τάξης. Επειδή φέτος δεν κατάφεραν να συμμετέχουν τα συνεργαζόμενα σχολεία (Athener Schule, Neue Athener Schule, Σχολή Βίκυ Μαντά-Παπαδάτου) με τα δικά τους τμήματα της 6ης τάξης, είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στη βιβλιοθήκη δυο νικητές του κάθε τμήματος της 5ης τάξης. Συμμετείχαν λοιπόν οι Lamprini Delona (5a), Stella Athanassoglou (5a), Ioanna Ioannou (5b) και Athina Sevastianou (5b). Νικήτρια της 5ης τάξης αναδείχθηκε η Ioanna Ioannou από το τμήμα 5b.

Και οι τρεις κύκλοι ανάγνωσης ήταν συναρπαστικοί, έγιναν εξαιρετικές αναγνώσεις, υπήρχαν ενθουσιώδεις οπαδοί (και όχι μόνο από τις τάξεις του κάθε νικητή και της κάθε νικήτριας) οι οποίοι παρακολουθούσαν με προσοχή και μια δίκαιη, ισορροπημένη επιτροπή που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, για να επιλέξει νικητή.

Οι νικητές των τμημάτων παρέλαβαν επαίνους και έπαθλα σε μορφή βιβλίων και οι νικητές των ομάδων έναν ιδιαίτερο έπαινο και ένα πρόσθετο έπαθλο-βιβλίο ως τιμητική διάκριση και ανταμοιβή.