Το Δημοτικό Σχολείο από το Α ώς το Ω

Τελευταία αναθεώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 / Για λόγους ευκολίας θα γίνεται χρήση μόνο του αρσενικού γένους. 

Άγιος Νικόλαος και «χειροτεχνία» 

Μετά την επίσκεψη του Nikolaus – Άη Νικόλα (αρχές Δεκεμβρίου) όλες οι τάξεις κάνουν κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος χειροτεχνίες σχετικές με την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. Μαμάδες που «πιάνουν τα χέρια τους» μας βοηθούν στην οργάνωση και την διεξαγωγή των χειροτεχνιών.

Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ΓΣΑ βασίζεται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας.

Απογευματινό πρόγραμμα

Το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται για όλους τους μαθητές στις 14.25΄. Στη συνέχεια οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στη φύλαξη δωρεάν έως τις 16.00΄ ή να πάρουν μέρος σε ομίλους εργασίας με επιλέον κόστος.

Αρχικό μάθημα

Το αρχικό μάθημα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από το δάσκαλο της τάξης και συμμετέχει όλο το τμήμα.

Βασικό πρόγραμμα

Το βασικό σχολικό πρόγραμμα είναι από τις 8.00΄ έως τις 14.25΄και ο χρόνος διδασκαλίας είναι από την 1η έως την 6η ώρα (8.00΄– 13.30΄). Την 7η ώρα (13.40΄ – 14.25΄) οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα έναν όμιλο εργασίας, τη μελέτη ή το ελεύθερο παιχνίδι στο προαύλιο. Όποιος θέλει όμως μπορεί να πάει ήδη στο σπίτι. (→ Απογευματινό πρόγραμμα)

Βραδιά γονέων

Ετησίως πραγματοποιούνται κατά κανόνα δυο βραδιές γονέων ανά σχολικό έτος. Εκεί ο δάσκαλος της τάξης ενημερώνει για το τμήμα του και τη γενική πορεία μάθησης. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς γίνεται γνωριμία και με τους δασκάλους των ειδικών μαθημάτων. Κατά την πρώτη βραδιά γονέων εκλέγονται και οι εκπρόσωποι γονέων.

Γιορτή αποφοίτησης

Την τελευταία ημέρα του σχολείου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές πραγματοποιείται η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της 4ης τάξης. Τα τμήματα και οι όμιλοι εργασίας ετοιμάζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα. Στην ίδια γιορτή αποχαιρετούμε και μαθητές από άλλες τάξεις που φεύγουν από το σχολείο μας.  

Γιορτή έναρξης της σχολικής ζωής

Η γιορτή έναρξης της σχολικής ζωής για τα «πρωτάκια» μας πραγματοποιείται σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση με ένα σχολικό χωνί. Οι άλλες τάξεις ετοιμάζουν σύντομο εορταστικό πρόγραμμα για το καλωσόρισμα.

Γλώσσα διδασκαλίας

Το μάθημα στο Δημοτικό γίνεται σχεδόν σε όλα τα μαθήματα στη γερμανική γλώσσα. Για το λόγο αυτό η καλή γνώση των Γερμανικών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή φοίτηση στο σχολείο. Για το γλωσσικό μάθημα «Γερμανικά» προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα έως και επτά ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα ανάλογα με την τάξη. Το μάθημα των Νέων Ελληνικών διδάσκεται στην 1η και 2η τάξη τρεις ώρες εβδομαδιαίως και στην 3η και 4η τάξη τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Οι μαθητές χωρίζονται σε τμήματα Ελληνικών ως ξένης και ως μητρικής γλώσσας. Από την 3η τάξη έχουν οι μαθητές επιπλέον δύο ώρες την εβδομάδα μάθημα Αγγλικών. Δύο ώρες Μελέτη Περιβάλλοντος διδάσκονται με τη μέθοδο «Tandem», όπου οι μαθητές μαθαίνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες και στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα  (→ Tandem).

Γνωριμία με γλώσσες 

Οι μαθητές του Δημοτικού μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες, μια και συνήθως προέρχονται από οικογένειες που μιλούν περισσότερες γλώσσες ή έχουν ζήσει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. (→ Γλώσσα διδασκαλίας)

Αλφαβητισμός και γραμματισμός

Τα πρωτάκια μαθαίνουν αρχικά το αλφάβητο με τη μορφή της απλής ευκρινούς γραμματοσειράς. Από την 2η τάξη μαθαίνουν να γράφουν σε απλοποιημένη καλλιγραφική γραμματοσειρά.

Δημοτικό

Στο Δημοτικό της ΓΣΑ λειτουργούν οι τάξεις 1 -4. Κάθε τάξη έχει δυο τμήματα με μαθητικό δυναμικό περίπου 20 παιδιά ανά τμήμα. Το Δημοτικό συνεργάζεται στενά με το προνηπιακό και νηπιακό τμήμα και με το Γυμνάσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη μετάβαση στις διαφορετικές διαδικασίες εξέλιξης και μάθησης.

Διαγωνισμός Μαθηματικών Känguru

Μαθητές από τις τάξεις 3 και 4 μπορούν να λάβουν μέρος, αν το επιθυμούν, στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μαθηματικών «Känguru».

Διαγωνισμός ανάγνωσης

Κάθε Μάρτιο πραγματοποιείται διαγωνισμός ανάγνωσης για τις τάξεις 2 έως 4. Τα παιδιά διαβάζουν αποσπάσματα γερμανικής και ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Οι δάσκαλοι του Δημοτικού επιλέγουν τους νικητές.

Διαθεματική διδασκαλία

Συχνά δουλεύουμε παράλληλα το ίδιο θέμα σε διαφορετικά μαθήματα, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν συνολική γνώση σχετικά με αυτό.

Διακοπές

Μπορείτε να βρείτε το ημερολόγιο διακοπών στο www.dsathen.gr – Ανακοινώσεις / Διακοπές και αργίες.

Διδακτικά βιβλία

Οι δάσκαλοι ενημερώνουν τους γονείς πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για όλα τα βιβλία και τα υλικά που θα χρειαστούν οι μαθητές για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Μια και δεν διανέμονται τα βιβλία δωρεάν, οι γονείς πρέπει να τα προμηθευτούν μόνοι τους. Οι λίστες με τα βιβλία υπάρχουν στο www.dsathen.gr.

Εγγραφή στο Δημοτικό

Παιδιά από το δικό μας νηπιακό τμήμα έχουν προτεραιότητα στην εγγραφή στο Δημοτικό μας, αρκεί να μιλούν επαρκή Γερμανικά. Επιπλέον στο Δημοτικό μπορούν να εγγραφούν και παιδιά από άλλα Νηπιαγωγεία και όλων των εθνικοτήτων, εάν υπάρχουν κενές θέσεις. Προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Για την εγγραφή είναι απαραίτητη συνάντηση με τη Διεύθυνση του Δημοτικού μετά από προσυνεννόηση με τη Γραμματεία. Μαθητές, που δεν μιλούν τη γερμανική ως μητρική γλώσσα, παίρνουν μέρος σε γλωσσική εξέταση.

Εκδρομές/ διδακτικές επισκέψεις

Το φθινόπωρο και την άνοιξη όλες οι τάξεις του Δημοτικού κάνουν μια ημερήσια εκδρομή με διαφορετικό προορισμό ανάλογα με την τάξη. Επίσης όλοι οι μαθητές – ήδη από την 1η τάξη – συμμετέχουν σε διδακτικές επισκέψεις που διευρύνουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο.

Εκπρόσωποι γονέων

Οι εκπρόσωποι γονέων σε συνεργασία με το Σύλλογο διδασκόντων και τη Διεύθυνση προετοιμάζουν τις σχολικές γιορτές. Ειδικότερα για οργανωτικά θέματα είναι εκείνοι στους οποίους απευθύνονται γονείς και διδάσκοντες.

Έλεγχοι και βαθμολογία 

Στην 1η και 2η τάξη οι μαθητές παίρνουν μόνο στο τέλος της χρονιάς έλεγχο. Δεν περιλαμβάνει βαθμούς, αλλά μια αξιολόγηση για την κοινωνική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά εργασίας, τις γνωστικές και μεθοδολογικές δεξιότητες στα μαθήματα. Βαθμοί δίνονται από την 3η τάξη. Έλεγχοι δίνονται στο τέλος του εξαμήνου και στο τέλος της σχολικής χρονιάς και εμπεριέχουν βαθμούς και μια λεκτική αξιολόγηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς εργασίας.

Ενισχυτική διδασκαλία

Προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία στα Γερμανικά και στα Μαθηματικά, για να βελτιωθούν μαθητές με ελλείψεις. (Ιδιαίτερες ανάγκες στήριξης → ισότιμη συνεκπαίδευση → Ψυχολόγος Σχολής)

Θεατρικές επισκέψεις

Όλοι οι μαθητές του Δημοτικού επισκέπτοναι μαζί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάποια θεατρική παράσταση. Εναλλακτικά προσκαλούμε θεατρικές ομάδες στη Σχολή.

Θρησκευτικά

Από τη 2η τάξη προσφέρεται μάθημα Θρησκευτικών ορθόδοξου δόγματος στην ελληνική γλώσσα. Εναλλακτικά μπορούν τα παιδιά και οι γονείς τους να επιλέξουν το μάθημα των Οικουμενικών Θρησκευτικών στη γερμανική γλώσσα.

Ισότιμη συνεκπαίδευση

Στο Δημοτικό ήδη από το σχολικό έτος 2014/15 έχουν ενταχθεί μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες στήριξης στο πρόγραμμα της ισότιμης συνεκπαίδευσης.

Κανόνες

Στο Δημοτικό ισχύουν για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποχρεωτικοί κανόνες τάξης και σχολείου, στην τήρηση των οποίων δίνεται μεγάλη σημασία, ώστε να υπάρχει κλίμα αρμονίας στη σχολική ζωή.

Κομπιούτερ

Οι μαθητές της 3ης και 4ης τάξης μαθαίνουν να χειρίζονται το κομπιούτερ ως «εργαλείο» για την επεξεργασία κειμένου (πληκτρολόγιο), τη δημιουργία γραφικών και τη χρήση λογισμικών προγραμμάτων ενδεδειγμένων για την ηλικία τους.

Κύκλος του χρόνου

Στο μάθημα όλων των τάξεων ασχολούμαστε με τις εποχές του χρόνου, τους μήνες και και τις τυπικές γιορτές και έθιμα των χωρών.

Μαθήματα για το σπίτι

Οι μαθητές μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για τα μαθήματα που έχουν για το σπίτι. Τα ετοιμάζουν με την επιτήρηση και σε περίπτωση ανάγκης με την υποστήριξη ενός εκπαιδευτικού σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο στην «Απογευματινή μελέτη» ή μόνοι στο σπίτι τους. Επιπλέον οι γονείς μας υποστηρίζουν με την εποπτεία μελέτης.

Όμιλοι εργασίας (AGs)

Στο Δημοτικό προσφέρονται πολλοί όμιλοι εργασίας, που πραγματοποιούνται μετά το πέρας του μαθήματος. Οι μαθητές επιλέγουν τους ομίλους ανάλογα με το ενδιαφέρον τους. 

Παζάρι

Το φθινόπωρο οργανώνεται παζάρι, όπου τα παιδιά μπορούν να πουλήσουν, να ανταλλάξουν ή να αγοράσουν παιχνίδια, βιβλία, ποδήλατα και άλλα πολλά.

Πολυήμερη εκδρομή

Στο τέλος της 4ης τάξης πραγματοποιούν οι μαθητές τριήμερη εκδρομή.

Πρότζεκτ

Γίνονται διαθεματικά πρότζεκτ για ποικίλα θέματα με τη συμμετοχή μαθητών διαφόρων τάξεων.

Συζητήσεις με γονείς

Συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων για μεμονωμένα παιδιά πραγματοποιούνται μετά από πρότερη συνεννόηση.

Σύλλογος διδασκόντων

Στο Δημοτικό διδάσκουν 14 εκπαιδευτικοί ως δάσκαλοι τάξης, μεμονωμένων μαθημάτων και ενισχυτικής διδασκαλίας.

Tandem – το δίγλωσσο μάθημα Μελέτης Περιβάλλοντος στο Δημοτικό

Οι μαθητές του Δημοτικού διδάσκονται δίγλωσσα το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος δυο ώρες την εβδομάδα. Ένας Γερμανός και ένας Έλληνας εκπαιδευτικός κάνουν από κοινού το μάθημα και για αυτό το λόγο το δίγλωσσο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στο Δημοτικό ονομάζεται «Tandem». Η θεματολογία προκύπτει από το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τον κοινωνικό κόσμο των μαθητών του Δημοτικού που έχουν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το επίκεντρο της ζωής τους στην Ελλάδα.

Τηλέφωνο του Δημοτικού 

(+30) 210 61 09 219

Χρονικά

Κάθε χρόνο η εργασία στη ΓΣΑ δημοσιεύεται στα Χρονικά.

Ψυχολόγος Σχολής

Είναι διαθέσιμη για συμβουλευτικές συζητήσεις σχετικά με την οικογένεια και το σχολείο (μετά από προσυνεννόηση). Επίσης μπορεί να διαγνώσει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές διαταραχές.

Ώρες διδασκαλίας

(→ Βασικό πρόγραμμα διδασκαλίας) 

 

pdf «Παιδεία για ένα κοινό μέλλον» - Μια εισαγωγή στη Γερμανική Σχολή Αθηνών