Αθλητισμός

  

Το αθλητικό πρόγραμμα της ΓΣΑ παρέχει υψηλού επιπέδου εκγύμναση κι αθλητική παιδεία και πρωτοστατεί τόσο στη συνάντηση των δυο πολιτισμών (Ελλάδας- Γερμανίας) όσο και στη συνάντηση του σχολείου μας με άλλα σχολεία.

Με τη διδασκαλία του μαθήματος σε μεικτά τμήματα (ομάδες αποτελούμενες από μαθητές διαφορετικών τμημάτων) δημιουργούνται μεταξύ των παιδιών φιλικοί δεσμοί, οι οποίοι ενισχύονται και με τις απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες.

Στους απογευματινούς αθλητικούς ομίλους εργασίας συμμετέχουν κάθε σχολικό έτος περίπου 300 μαθητές. Απ’ αυτούς επιλέγονται οι μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις, οι οποίοι εκπροσωπούν το σχολείο σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες όπως είναι τα πρωταθλήματα που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΙΣ (Αθλητικές συναντήσεις μεταξύ των ιδιωτικών σχολείων), οι καλλιτεχνικές χορευτικές παραστάσεις και τα ενδοσχολικά πρωταθλήματα.

Αποκορύφωμα  των αθλητικών αυτών δραστηριοτήτων είναι οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης αλλά και άλλες σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις που εμπλουτίζουν το αθλητικό μας πρόγραμμα.

Η ανταλλαγή με τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο -στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα-  και συμμετέχουν οι αντιπροσωπευτικές ομάδες της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης και του ποδόσφαιρου (αγόρια και κορίτσια).

Άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση του τομέα της Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας θεωρείται χωρίς αμφιβολία η πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιείται στον Παρνασσό, όπου τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου διδάσκονται το άθλημα της χιονοδρομίας.

Επίσης αθλητική παράδοση στο σχολείο μας αποτελεί και ο θεσμός του αθλητή – αθλήτριας της χρονιάς. Κάθε χρόνο όλοι οι καθηγητές της Φυσικής Αγωγής του πρωινού και του απογευματινού προγράμματος αποφασίζουν με ψηφοφορία - θέτοντας ως κριτήρια τόσο τις αθλητικές επιδόσεις όσο και την αγωνιστική και σχολική συμπεριφορά και το ήθος- τους δύο κορυφαίους μαθητές-αθλητές. Έναν αθλητή και μια αθλήτρια. Η βράβευσή τους είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σχολικής ζωής κάθε χρόνο.

Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης κι έχοντας στη διάθεσή του άριστο αθλητικό εξοπλισμό, ο τομέας Φυσικής Αγωγής προσπαθεί να συμβάλλει μέσω των ευχάριστων κι ωφέλιμων προγραμμάτων του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των παιδιών.

Τέλος προσπαθεί να υλοποιήσει ένα ξεχωριστό σκοπό, τη «Δια Βίου Άσκηση», δηλαδή να στρέψει την προσοχή των μαθητών στη φροντίδα για την ποιότητα της ζωής, για την πρόληψη των τραυματισμών και για την ενίσχυση της φυσικής και ψυχικής υγείας.