Archiv

2013-14: Τα παιδιά του πολέμου: «Η μοίρα συνομήλικων νέων σε σύγχρονες εμπόλεμες περιοχές δεν μας αφήνει αδιάφορους»

Καθημερινά τα συναντάμε στην τηλεόραση: παιδιά στην προσφυγιά, πληγωμένα, οπλισμένα, νεκρά παιδιά. Εικόνες, τις οποίες πολλοί θα ήθελαν να αποφύγουν να δουν, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τον πόνο και την ανάγκη των παιδιών, γιατί η αδικία που βιώνουν αυτά τα παιδιά είναι τόσο μεγάλη, που απορεί το σύμπαν ολόκληρο. Αβοήθητα κι ανίσχυρα, αντιμετωπίζουν το μίσος και την καθημερινή βία, βλέπουν και ζουν πράγματα, που δεν είναι για τα παιδικά μάτια και τους αφήνουν βαθιές πληγές στην ψυχή.

Δυστυχώς ο κόσμος δεν έγινε ούτε καλύτερος, ούτε ειρηνικότερος, ούτε δικαιότερος, Ήδη πριν εβδομήντα χρόνια ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε απίστευτο και ανείπωτο πόνο στα παιδιά, τα ξερίζωσε, τους έκλεψε τους γονείς. Πολλοί μαθητές από το Δίστομο διηγούνται τη μοίρα των παππούδων τους.

Το φετινό μαθητικό πρότζεκτ έχει ως θεματικό κέντρο αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό. Από κοινού οι Έλληνες μαθητές του Λυκείου Διστόμου και οι μαθητές της ΓΣΑ ερευνούν, εξετάζουν και δουλεύουν πάνω στο θέμα «Τα παιδιά του πολέμου». Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας πρόκειται να παρουσιαστούν σε μια κοινή εκδήλωση στο Δίστομο μπροστά σε ευρύ κοινό.

Τα έξι καπέλα σκέψης του Edward de Bono. Η τέχνη της δημιουργίας μιας ιδέας.

Δεύτερος μέρος της συνάντησης με το Λύκειο Διστόμου - επίσκεψη των μαθητών της DSA στο Δίστομο 

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, στο Λύκειο Διστόμου, επεξεργαστήκαμε με την καθοδήγηση ενός ειδικού το θέμα: «Μαρτυρικές αποφάσεις, τρόποι λήψης αποφάσεων.»

Ο βασικός στόχος αυτής της παρουσίασης ήταν να κατανοήσουμε εμείς οι μαθητές τις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις, ώστε να καταλάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις ανθρώπων σε παλιότερες εποχές και παράλληλα να ασκηθούμε, ώστε να μπορούμε και εμείς να λάβουμε ορθές αποφάσεις στη μελλοντική μας ζωή.

Διαβάστε περισσότερα: Τα έξι καπέλα σκέψης του Edward de Bono. Η τέχνη της δημιουργίας μιας ιδέας.

Συνάντηση με τον κ. Σφουντούρη στο Δίστομο, 10 Ιουνίου 2015

10 Ιουνίου 1944, μέρα κτηνωδίας και οδύνης 

Εκείνη τη μέρα, διαπράχθηκε, στο όνομα του Τρίτου Ράιχ, μία από τις χειρότερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, η σφαγή των κατοίκων του Διστόμου, η οποία, μέχρι σήμερα, είναι εντελώς άγνωστη στη Γερμανία και δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό βιβλίο. Η τραγωδία αυτή είναι ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας που μ' ενδιαφέρει και με απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Από τη στιγμή που έμαθα για το Δίστομο και, ιδιαίτερα, από τότε που το συζητήσαμε στο μάθημα της ιστορίας, ήθελα πολύ να το επισκεφθώ.

Το ιστορικό αυτό γεγονός, με το οποίο καταπιαστήκαμε στην Α΄ λυκείου, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω το χωριό και την ιστορία του. Επίσης, στο πλαίσιο της ανταλλαγής εμπειριών και γνωριμιών με την Α΄ Λυκείου του Διστόμου, είχαμε την ευκαιρία, εγώ και οι συμμαθητές μου, να αναπτύξουμε φιλίες με τα παιδιά αυτού του ιστορικού τόπου.

Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση με τον κ. Σφουντούρη στο Δίστομο, 10 Ιουνίου 2015

2013-14: «Τα παιδιά του πολέμου» τότε και τώρα

Η μοίρα του τετράχρονου Αργύρη από το Δίστομο και τα προσφυγόπουλα από τη Συρία

Ο Αργύρης Σφουντούρης, σε ηλικία τεσσάρων ετών, έμεινε στις 10 Ιουνίου 1944 από τη μια μέρα στην άλλη πεντάρφανος. Δυνάμεις της 7ης ένοπλης μεραρχίας των Γρεναδιέρων των SS (μονάδα των Waffen SS) διέπραξαν στην κωμόπολη του Διστόμου ένα αποτρόπαια απάνθρωπο έγκλημα κατά αθώων πολιτών.

Οι πιο αδύναμοι έγιναν τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου. Εικόνες, βιώματα, γεγονότα εντυπώθηκαν βαθιά στη μνήμη αυτών των παιδιών, μνήμες, από τις οποίες δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ποτέ και που θα τους συνόδευαν πλέον σε ολόκληρη τη ζωή τους. Αυτά τα παιδιά που γλίτωσαν από την φρικαλέα σφαγή, μόνα με τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που τους προκλήθηκαν, έπρεπε πλέον να ζήσουν και να βρουν ολομόναχα το δρόμο τους. Έπρεπε να περάσουν εξήντα, εβδομήντα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κανείς δεν αναρωτήθηκε για την τύχη αυτών των παιδιών, μέχρι να αρχίσουν να τα θυμούνται στην πατρίδα των τότε δραστών. «Πώς θα ζήσουμε με αυτό το βάρος του παρελθόντος, πώς θα το ξεχάσουμε, θα το απωθήσουμε, θα το καταδικάσουμε, θα εξεγερθούμε;» (Απόσπασμα από την ταινία, Ένα τραγούδι για τον Αργύρη)

Διαβάστε περισσότερα: 2013-14: «Τα παιδιά του πολέμου» τότε και τώρα

Παράσταση χορού στο Δίστομο - 12 Ιουνίου 2015

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος τα παιδιά της τάξης 10d συναντήθηκαν με συνομηλίκους του από το Δίστομο. Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση να συμμετάσχουμε ως τάξη στην παράσταση χορού του Γιώργου Κουνούκλα με τίτλο «...ταξίδι στους αιώνες» που έλαβε χώρα στο Δίστομο. Η παράσταση αυτή ήταν μία από τις εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης των θυμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως προδίδει ο τίτλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν χοροί από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Διαβάστε περισσότερα: Παράσταση χορού στο Δίστομο - 12 Ιουνίου 2015