«Η Φαύστα» του Μποστ

Οι Συνεργάτες της DSA παρουσιάζουν την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13 και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:30 την ιλαροτραγωδία του Μποστ «Η Φαύστα» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

O Μποστ ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα της εποχής του –πολιτικά και ηθικά– με τον πιο τίμιο τρόπο, τον χιουμοριστικό· και έτσι κατορθώνει να απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες, στρώματα, φύλα. Αρχικά, σοκάρει με τη γλώσσα: γραμματικά εγκλήματα κατά της καθαρεύουσας που βγάζουν μάτι (το απολεσθείς Ριτσάκι, τους μανάβας, οι ευτυχών), στηλιτεύοντας όσους αδέξια την επιβάλλουν, για να επιβληθούν.

Τα εσκεμμένα διφορούμενα παιχνίδια λέξεων είναι καρφιά για την επικαιρότητα, αστεία που λέγονται σοβαρά και απλά. Η Φαύστα πλασμένη με χιούμορ παραλόγου δίνει φαινομενικά ελάχιστη σημασία στα μεγάλα και σπουδαία, ενώ πλατειάζει στα μικρά και ασήμαντα (π.χ. η Φαύστα βιώνει το φοβερό δίλημμα, αν θα ανοίξει την πόρτα σε κάποιον άγνωστο και αντιπαρέρχεται με ταχύτατη ελαφρότητα το φάγωμα της κόρης της από τις γάτες).

Η έκπτωση αξιών, η ιδιοτέλεια των σχέσεων, ο ευτελισμός του ιδεατού, η μεγαλομανία της εποχής ξεγυμνώνονται μεν χωρίς ντροπή, χωρίς προσχήματα, προκαλούν δε σε μας την αμηχανία της ξαφνικής και απρόσμενης συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, η οποία εκδηλώνεται με τον πιο φυσικό τρόπο, το γέλιο.

Συντελεστές της παράστασης: Στέλιος Παπαπέτρου (σκηνοθεσία, πρόλογος), Αγγελική Κανελλακοπούλου (Φαύστα), Ζωή Βασιλείου (Ελένη), Θόδωρος Μαγγίδης (Γιάννης), Ιωάννα Πλιάτσικα (Μαριάνθη), Λήνα Ψυχογιού (Ριτσάκι), Βασίλης Τόλιας (κύριος Ιατρού), Λίζα Σούμπερτ (κυρία Ιατρού), Φαίδων Κορακιανίτης (υιός), Λήνα Ψυχογιού (βοηθός σκηνοθέτη και επιμέλεια μουσικής), Ναταλία Παπαπέτρου και Τζάνετ Παπαπέτρου (σκηνικό και κοστούμια), Πένυ Αγγελή (υποβολέας), Κώστας Τσακαλάκος (11c) και Πιτ Κλάδης (12e) (Φώτα), Χριστίνα Σπαντιδάκη (αφίσα και πορτρέτα). Παίζουν οι μουσικοί Roland Hoffmann και Γιάννης Μαγγίδης.

Σας περιμένουμε !

Φωτογραφίες από τη γενική πρόβα:

Free Joomla Lightbox Gallery