«Οι σκιές της φύσης» - ένα μυστηριώδες και πολυδιάστατο θέμα

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 μια ομάδα ένδεκα μαθητριών και μαθητών της Σχολής μας, συνοδευόμενη από τις κυρίες Wagner Siouta (δημοτικό σχολείο της DSA) και Enzmann (τομέας Καλλιτεχνικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της DSA) μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο American Community School of Athens (ACS) στο Χαλάνδρι προκειμένου να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει η Ινδική Πρεσβεία.

Η συναρπαστική αυτή εκδήλωση ονομάζεται «Shankar’s On-the-spot Painting and Drawing Contest» και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα πολλά -συνήθως αγγλόφωνα σχολεία- τα οποία συμμετέχουν. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί δυο φορές και στην αίθουσα εκδηλώσεων της DSA.

Μπροστά από το ACS περίμεναν τρεις ακόμα μαθήτριες και μαθητές μαζί με την κυρία Boenigk, η οποία διδάσκει στον τομέα Καλλιτεχνικών της DSA. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας μοιράστηκαν σε διάφορες αίθουσες, για να ξεκινήσουν τη δημιουργική τους εργασία. Το προτεινόμενο από το ACS θέμα ήταν «Οι σκιές της φύσης» («Nature’s shadows»)· ένα θέμα που επιτρέπει πολλές ερμηνείες. Οι σκοτεινές πτυχές της φύσης; Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν σε αυτήν; Η φύση που απειλείται από τον άνθρωπο και από τη ρύπανση του περιβάλλοντος; Οι επικίνδυνες πλευρές της φύσης που προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση; Ή απλώς τα σημεία στη φύση με ίσκιο, όπως αυτόν που ρίχνουν για παράδειγμα τα δέντρα; Το θέμα ήταν μια πρόκληση για τους συμμετέχοντες και τους άφηνε πολύ χώρο, για να αναπτύξουν τη δική τους ερμηνεία.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο το θέμα του διαγωνισμού που ενέπνευσε την αποστολή της DSA. Με χαρά και κέφι οι μαθήτριες και οι μαθητές μας παρακολουθούσαν τους πολλούς συμμετέχοντες από τα άλλα σχολεία και έβλεπαν τα έργα τους, θαύμαζαν τις ευρύχωρες αίθουσες των Καλλιτεχνικών του ACS, παρατηρούσαν τα εκθέματα που υπήρχαν εκεί και συζητούσαν με τις και τους συναδέλφους από τα άλλα σχολεία (St. Catherine’s, The Philippine’s School, Campion, Κολλέγιο Ψυχικού, Ρωσική Σχολή, κ.λπ.).

Και μόνο απ’ αυτήν την άποψη αξίζει τον κόπο η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό ζωγραφικής «Shankar» κάθε χρόνο.

Για δυο από τους μαθητές μας όμως ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό· με χαρά συγχαίρουμε ιδιαίτερα το Χάρη Κουέλη από την 4η τάξη για την πρώτη θέση και το Θεόδωρο Schüller-Zakas από την 8η τάξη για την τρίτη θέση που κέρδισαν στις αντίστοιχες ηλικιακές τους ομάδες!

Η τελετή βράβευσης των νικητών από το διευθυντή της Σχολής ACS και τον μορφωτικό ακόλουθο της ινδικής πρεσβείας πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ACS. Τα βραβευμένα έργα όλων των μαθητριών και μαθητών είχαν αναρτηθεί σε τοίχους, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν. Εκεί έβλεπε κανείς έργα που πραγματικά μαρτυρούσαν μια λεπτή διαπραγμάτευση του θέματος καθώς και καλλιτεχνική δεξιοτεχνία! Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο πλούτος της έκφρασης! Οι νικητές μας παρέλαβαν γενναιόδωρες δωροεπιταγές από την αλυσίδα καταστημάτων «Πλαίσιο». Με τις δυο βραβεύσεις και του πολλούς δημιουργικού νέους καλλιτέχνες που έχει, η DSA μπορεί να είναι περήφανη για αυτό το αποτέλεσμα! Ελπίζουμε και σε άλλες επιτυχίες στο μέλλον!

Charlotte Enzmann, τομέας των Καλλιτεχνικών

Free Joomla Lightbox Gallery