Τέχνη

«Οι σκιές της φύσης» - ένα μυστηριώδες και πολυδιάστατο θέμα

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 μια ομάδα ένδεκα μαθητριών και μαθητών της Σχολής μας, συνοδευόμενη από τις κυρίες Wagner Siouta (δημοτικό σχολείο της DSA) και Enzmann (τομέας Καλλιτεχνικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της DSA) μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο American Community School of Athens (ACS) στο Χαλάνδρι προκειμένου να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει η Ινδική Πρεσβεία.

Η συναρπαστική αυτή εκδήλωση ονομάζεται «Shankar’s On-the-spot Painting and Drawing Contest» και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα πολλά -συνήθως αγγλόφωνα σχολεία- τα οποία συμμετέχουν. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί δυο φορές και στην αίθουσα εκδηλώσεων της DSA.

Διαβάστε περισσότερα: «Οι σκιές της φύσης» - ένα μυστηριώδες και πολυδιάστατο θέμα

Όμιλος Εργασίας «Καλλιτεχνικά και Σκηνογραφία»

Αυτός ο Όμιλος Εργασίας, ο οποίος με τις δημιουργίες του πλαισιώνει καλλιτεχνικά τις περισσότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Σχολή μας, λειτουργεί στο σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια και έχουν διδάξει σε αυτόν περισσότερες από μια γενεές καθηγητών. Ο τοίχος στο πίσω μέρος της σκηνής πρέπει να αριθμεί πλέον πάνω από 200 στρώματα με ενδιαφέροντα θέματα σκηνικών· σίγουρα αυτός ο τοίχος θα υπάρξει κάποτε ένα συναρπαστικό αντικείμενο αρχαιολογικής αναζήτησης…

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται μαθήτριες και μαθητές κάθε ηλικίας και εργάζονται με αφοσίωση με στόχο την εικαστική διαμόρφωση των συναυλιών, των θεατρικών παραστάσεων, των μιούζικαλ, των βραδιών με ομιλίες και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων. Με ενθουσιασμό, ενδεδυμένοι με μπλε φόρμες και εξοπλισμένοι με κουβάδες με χρώμα, ρολά βαφής και πινέλα, τα αγόρια και τα κορίτσια αφοσιώνονται στο έργο τους και δεν φοβούνται ούτε τις ψηλές σκάλες που είναι απαραίτητες, για να φτάσουν το πάνω μέρος του σκηνικού –εφόσον κάποιος στέκεται στο πόδι της σκάλας και την κρατάει γερά! Αυτό το μέρος του έργου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά, ακόμα και αν πολλές φορές τα ρούχα τους δε γλιτώνουν τα σημάδια.

Διαβάστε περισσότερα: Όμιλος Εργασίας «Καλλιτεχνικά και Σκηνογραφία»

«Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;»

Αυτό το θέμα επιλέξαμε για τη φετινή έκθεση των καλλιτεχνικών με το βλέμμα στραμμένο στη «documenta14», η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Μάλιστα τη φετινή χρονιά η έκθεση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο στην έδρα της, στο Κάσελ της Γερμανίας, αλλά και στην Αθήνα.

«Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;». Αυτή και παρόμοιες απορίες έχουν όσοι αντικρίζουν έργα σύγχρονης τέχνης.

Την ίδια απορία είχε σίγουρα και ένας επιστάτης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Düsseldorf, όταν το 1973 καθάρισε μια παλιά μπανιέρα –μια εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στο χώρο ως έργο τέχνης– καταστρέφοντας το έργο του τότε Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Joseph Beuys.

Παρά τη δυσκολία κατανόησης υπάρχουν όμως μερικά κριτήρια που διαφοροποιούν ένα έργο τέχνης από το κιτς ή τα σκουπίδια:

1.    Η τέχνη είναι γνήσια και δεν μπορεί να επαναληφθεί!

2.    Πίσω από κάθε έργο τέχνης κρύβεται τις περισσότερες φορές ένα μήνυμα ή μια ιδέα.

Διαβάστε περισσότερα: «Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;»

Αστεία και γεμάτα χρώματα – Ο χώρος στάθμευσης των λεωφορείων σας υποδέχεται με γκράφιτι

Όπως είχαμε αναφέρει ήδη στην αρχή του έτους, ο τομέας των Καλλιτεχνικών είχε προκηρύξει τον Φεβρουάριο του 2017 διαγωνισμό για τη διαμόρφωση των εξωτερικών τοίχων στο χώρο στάθμευσης των σχολικών λεωφορείων. Από τον διαγωνισμό αυτόν, προέκυψαν δυο νικήτριες ομάδες.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αλλά και κατά την αρχή του νέου σχολικού έτους, οι δυο αυτές ομάδες έβρισκαν τον απαραίτητο χρόνο, για να δημιουργήσουν με σπρέι το έργο τους. Ιδιαίτερο ζήλο επέδειξε η ομάδα των ακόλουθων μαθητών: Άκης Rohlf-Κορωνάκη και Γιώργος Πλούμος, η οποία κατά διαστήματα ενισχυόταν από τους μαθητές:  Andreas Berger και Στέφανος Κοντάκης.

Διαβάστε περισσότερα: Αστεία και γεμάτα χρώματα – Ο χώρος στάθμευσης των λεωφορείων σας υποδέχεται με γκράφιτι

Η DSA συναντάει την documenta14 – Β΄ μέρος

Το πρώτο μέρος της «συνάντησης» των μαθητριών και μαθητών του τμήματος των Καλλιτεχνικών των τάξεων 10d/e με την documenta14 είχε ως στόχο την αλληλεπίδρασή τους με τον Daniel Knorr στην αίθουσα Πρεβελάκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο γνωστός Ρουμάνος καλλιτέχνης –τιμώντας μας ιδιαίτερα– ανταπέδωσε την επίσκεψη στη DSA το Φεβρουάριο 2017, διευρύνοντας την ενασχόλησή των μαθητών μας με αυτό το σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός. 

Ο καλλιτέχνης παρουσίασε με συναρπαστικό τρόπο τη δουλειά του με τίτλο «Μια αρχαιολογία του σήμερα» στην ομάδα των μαθητών, απάντησε σε ερωτήσεις και έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να βιώσουν από κοντά τη σύγχρονη τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα: Η DSA συναντάει την documenta14 – Β΄ μέρος