«Η DEUTSCHE WELLE ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ», εντυπώσεις μαθητών από την παρουσία τους στην εκδήλωση

μαθητής, 11e

H Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (δημόσια Υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και το Griechenland Aktuell διοργάνωσαν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΓΓΕΕ εκδήλωση με θέμα: «Η DEUTSCHE WELLE ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ». 

Μαζί με το τμήμα 11a, προσκληθήκαμε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα σε μια εκδήλωση με θέμα τον ρόλο της DEUTSCHE WELLE κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Αρχικά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Λόγος και Αντίσταση» (2010) του Τίμωνα Κουλμάση - ενός ελληνογερμανού σκηνοθέτη, το κινηματογραφικό έργο του οποίου έχει διακριθεί πολλές φορές διεθνώς- και ακολούθησε συζήτηση με τους εκφωνητές της Deutsche Welle, Βασίλη Μαυρίδη, Νίκο Τζαβάρα, τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση και τον δημοσιογράφο Κώστα Καλφόπουλο.

Η ταινία του Τίμωνα Κουλμάση διαπραγματεύεται την πολιτική αντίσταση των Ελλήνων αντιφρονούντων, οι οποίοι μεταξύ των ετών 1967 και 1974 –από την τότε εξορία τους στη Γερμανία– καλούσαν, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών που εξέπεμπε η Deutsche Welle, σε αγώνα εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός πληθυσμός είχε πρόσβαση σε μια πηγή ενημέρωσης η οποία δεν είχε χειραγωγηθεί από το καθεστώς. Όσοι αντιστασιακοί πρόλαβαν εγκατέλειψαν τότε την Ελλάδα, για να γλιτώσουν από τη δίωξη, τη φυλάκιση, τα βασανιστήρια και τον εκτοπισμό τους σε απόμακρα στρατόπεδα φυλάκισης. Ανάμεσά τους ήταν κομμουνιστές, δημοκράτες αλλά και απλοί πολίτες που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Για πολλούς, οι οποίοι διέφυγαν στο εξωτερικό, η εξορία ήταν ο μόνος τρόπος, για να γλιτώσουν από την αυθαιρεσία του δικτατορικού καθεστώτος. Έτσι δημιουργήθηκε στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (BRD) η ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα έχαιρε μεγάλης δημοτικότητας στην ελληνικό πληθυσμό, στην πατρίδα, λόγω της ασυνήθιστης αυστηρότητας με την οποία ασκούσε κριτική στους Συνταγματάρχες. Δεν μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς τη φωνή της Deutsche Welle παρά μόνο στα κρυφά, αλλά «ακόμα και οι Συνταγματάρχες δεν είχαν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα ραδιοκύματα».

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι της εκπομπής ήταν ιδεαλιστές και ονειρεύονταν μια δημοκρατική, ελεύθερη, αλληλέγγυα και μερικοί μάλιστα μια σοσιαλιστική κοινωνία. 

Ήλπιζαν  ότι μετά την πτώση της δικτατορίας θα επικρατούσε μια κοινωνία που δε θα γνώριζε εγωισμό, καταπίεση, ατομικισμό καθώς και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των πολιτών. Όταν μετά το 1974 άρχισε στα αλήθεια ο πολυπόθητος εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και ανέλαβαν οι πολιτικοί που επέστρεψαν από την εξορία την ευθύνη της διακυβέρνησης, δεν επήλθε η προσδοκώμενη αλλαγή στην κοινωνία.

Από την προβολή του ντοκιμαντέρ και τη συζήτηση που ακολούθησε αποκομίσαμε σημαντικά και ενδιαφέροντα μηνύματα που μας έβαλαν σε σκέψεις:

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αφοσιωθούν στην αντίσταση και να πολεμήσουν ενάντια σε ένα κράτος αδίκου και αυθαιρεσίας είναι πρότυπα. Μας ενθαρρύνουν να παλέψουμε ενάντια σε κάθε αδικία και στην εποχή μας, στις δημοκρατικές χώρες, να παίρνουμε στα σοβαρά απειλές ενάντια στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και να τις καταγγέλλουμε «ανοιχτά».

Οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ’ ότι πιστεύουμε. Το παράδειγμα της Deutsche Welle μας έδειξε ξεκάθαρα ότι τα Μέσα Επικοινωνίας είναι σε θέση, εφόσον το επιθυμούν, να συμβάλλουν σημαντικά στην καλλιέργεια του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνία και στο αγώνα κατά της πολιτικής καταπίεσης και της ανελευθερίας.

Το μήνυμα του πρωταγωνιστή της ταινίας, ότι δηλαδή η σημερινή Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα που τότε προσδοκούσαν, μας έκανε σκεπτικούς.

Η σκέψη ότι η κοινωνία δεν εκμεταλλεύτηκε με το απαραίτητο θάρρος την ευκαιρία για μια νέα πολιτική αρχή, μετά την πτώση της δικτατορίας είναι εύλογη. Αυτός είναι και ο λόγος που είδαμε το ντοκιμαντέρ ως μια προσπάθεια, η οποία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους σημερινούς νέους ανθρώπους και να τους υποδείξει έναν τρόπο προκειμένου να πραγματοποιήσουν στο μέλλον τις ανεκπλήρωτες ελπίδες των τότε αντιστασιακών και να πετύχουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την εγκάρδια υποδοχή μας στο Υπουργείο! Όλοι οι μαθητές αποκομίσαμε σημαντικά οφέλη από την παρουσία μας σ’ αυτήν την εκδήλωση.